Медия без
политическа реклама

Нова Зеландия въвежда първия в света закон за климатичните промени

14 Апр. 2021
Нова Зеландия преследва целта да бъде въглеродно неутрална до 2050 г.
Pixabay
Нова Зеландия преследва целта да бъде въглеродно неутрална до 2050 г.

Нова Зеландия е първата държава в света, която въвежда закон, задължаващ големите финансови компании да докладват за последиците от изменението на климата, съобщава БГНЕС, позовавайки се на БиБиСи.

Страната преследва целта да стане въглеродно неутрална до 2050 г. и казва, че финансовият сектор трябва да играе своята роля за това. Банките, застрахователите и управителите на фондове ще могат да дипринесат за това, като знаят екологичния ефект от своите инвестиции, казва министърът на климатичните промени Джеймс Шоу. Очаква се новият закон да влезе на първо четене тази седмица. След като бъде приет, компаниите ще трябва да започнат да докладват за въздействието на изменението на климата от 2023 г.

Около 200 от най-големите компании в страната и няколко чуждестранни фирми, които имат активи над 1 млрд. новозеландски долара (703 млн. американски долара), ще трябва да се съобразяват с новите правила. Това ще ги принуди  да оценяват не само собствените си инвестиции, но и да наблюдават компаниите, на които заемат пари, по отношение на въздействието им върху околната среда.

„Да сме първата държава в света, която въвежда такъв закон, означава, че имаме възможност да покажем истинско лидерство и да проправим пътя на другите страни да направят задължително разкриването на информация, свързана с климата“, заяви министърът на търговията и потребителските въпроси на Нова Зеландия Дейвид Кларк „Въпреки че някои фирми започнаха да публикуват доклади за това как изменението на климата може да повлияе на техния бизнес, стратегии и финансово състояние, все още има дълъг път, който трябва да извървим“, добави Кларк.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата