Медия без
политическа реклама

Макрон се опасява от улично насилие като в САЩ и Бразилия

Френският президент ще протака пенсионната реформа, докато обществото се успокои

22 Март 2023
Макрон отговаряше 30 минути на въпроси на журналисти от ТФ1 и Франс2
Стопкадър от екрана
Макрон отговаряше 30 минути на въпроси на журналисти от ТФ1 и Франс2

Френският президент Еманюел Макрон изрази днес в интервю пред двете най-големи телевизии в страната опасение, че франзуците могат да стигнат до улично насилие като в САЩ и Бразилия. Сравнението бе с нападенията срещу парламентите на двете държави. Във Франция продължават бурните демонстрации срещу пенсионната реформа, прокарвана от президента и правителството без гласуване в Националното събрание, като утре може да бъде кулминация на протестите.

"Този текст (законът за пенсионната реформа) ще продължи своя демократичен път", заяви президентът и добави, че иска текстът да бъде обнародван "до края на годината". Това означава, че той не възнамерява да го подпише скоро, за да бъде публикуван в "Официален вестник", макар че бе приет "на отговорността на правителството".

"Мислите ли, че ми доставя удоволствие да направя тази реформа? Не!", заяви Макрон, като защити тезата, че пенсионната реформа е "необходима". "Тази реформа не е лукс, не е удоволствие, тя е необходимост", каза той и посочи на инфографика, че от западните държави само САЩ и Швеция продължават да поддържат като Франция пенсионната възраст на 62 години, докато в Италия е стигнала 67 години. Реформата на Макрон предвижда възрастта да се увеличи на 64 години и пак да е по-ниска от средната в големите европейски държави, където е 65 години.

Според президента най-важно е да се стимулира завръщането на французите на работа, ако са изпаднали в безработица, и да се повишат доходите. Той споделя тяхното "чувство за несправедливост по отношение на някои големи компании, които реализират значителни печалби и изкупуват обратно собствените си акции". Затова изложи намерението си да въведе "извънредна вноска" от тези големи компании, за да споделят богатството си с работниците. Това обаче не е "данък върху свръхпечалбите", каза Макрон, като отбеляза, че проектът е в начална фаза.

За успокояване на страстите заяви, че е чул "легитимния гняв, изразен в републиканска рамка" на някои професии с тежки условия на труд, и обеща нови дискусии със синдикатите за отчитане на "професионалното износване" в някои професии. Заедно с това добави, че "през последните 18 месеца минималната работна заплата във Франция бе увеличена с 9,5 %, което е повече от инфлацията".

 

Последвайте ни и в google news бутон