Медия без
политическа реклама

Лидерите на Сърбия и Косово се споразумяха за още преговори

Срещата Вучич-Курти не постигна затопляне на отношенията между двете страни

19 Авг. 2022Обновена
Графит в Белград, изобразяващ картата на Косово с надпис ''сръбска собственост''.
БГНЕС
Графит в Белград, изобразяващ картата на Косово с надпис ''сръбска собственост''.

Лидерите на Сърбия и Косово проведоха разговори на високо равнище, които, както се надяват посредниците на ЕС, ще доведат до деескалация на нарастващото напрежение на Балканите, където Русия се опитва да увеличи влиянието си на фона на войната в Украйна, предава БГНЕС.

Надеждите, че рядката среща на четири очи между сръбския президент Александър Вучич и косовския министър-председател Албин Курти, която се проведе в Брюксел, може да доведе до голям пробив, бяха малки. Официалните лица обаче се надяваха, че срещата поне ще намали все по-войнствената реторика, която се чува и от двете страни.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел се изказа след тристранната среща и отделните срещи на четири очи с двамата лидери, като заяви, че разговорите са довели до съгласието на Вучич и Курти за по-нататъшни разговори, "за да се търсят решения в дух на добра воля". "Мисля, че и президентът Вучич, и министър-председателят Курти разбраха, че няма алтернатива на диалога, за да се реши този проблем", заяви Борел, като добави, че макар да има значителни различия относно окончателния статут на отношенията между двамата, "те се съгласиха да продължат дискусиите на редовна основа през следващия период".

Нито Вучич, нито Курти направиха някакви изявления, докато бяха в Брюксел, като офисът на първия обяви, че в петък ще проведе среща с представители на етническото сръбско малцинство в северната част на Косово.

Всички въпроси  трябва да бъдат разгледани чрез диалог

Сръбският президент Александър Вучич и косовският премиер Албин Курти приеха поканата на върховния комисар по външните работи на ЕС Жозеп Борел за среща на 18 август.  "Всички въпроси  трябва да бъдат разгледани чрез диалога, подпомаган от ЕС'', каза говорителят на Европейската комисия по външните работи Набила Масрали пред репортери. ''И двете страни трябва да прекратят враждебните си действия на този етап и да действат отговорно'', допълни Масрали.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който се срещна отделно с Вучич и Курти в Брюксел в сряда, каза, че командваните от НАТО войски, разположени в Косово, са засилили присъствието си на северната граница на Косово със Сърбия поради сегашното напрежение. ''Разбира се, ние ще действаме, когато е необходимо, и ще действаме по пропорционален начин, защото основната ни цел е да помогнем за намаляване на напрежението и да гарантираме на всички общности свобода на движение, включително, разбира се, на сърбите в Косово'', каза Столтенберг.

Затопляне на отношенията не се очаква

Надеждите, че срещата лице в лице между Вучич и Курти може да доведе до голям пробив, са слаби. Преговорите в Брюксел се провеждат малко повече от година след последната им среща през юли 2021 г. - една от двете срещи през миналата година, които не успяха да доведат до значителни резултати, припомня БГНЕС.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но Сърбия все още смята Косово за неразделна част от своята територия. Напрежението между Белград и Прищина се изостри в края на юли преди планираното от Косово прилагане на нов закон, който задължава всички, включително сърбите, живеещи в Косово, да имат косовска лична карта и регистрационен номер на автомобила. По-късно Косово обяви, че отлага новите мерки до 1 септември, а Вучич призова за диалог за решаване на проблемите с Косово.

"Сега'' припомня:

Косово отложи с един месец задължителната пререгистрация на автомобилите на сърбите, живеещи там. Тя ще влезе в сила от 1 септември. Решението е взето след консултации с американски и европейски дипломати в страната, става ясно от изявление на правителството.

 

 

Ключови думи:

Сърбия, Косово, преговори

Още по темата