facebook
twitter

Чужбина

Кола бомба стресна мира в Северна Ирландия покрай Брекзит

Британският премиер Тереза Мей планира договор с Eйре за отпадане на “предпазната мярка“
579
ЕПА/БГНЕС
Стотици британски полицаи ще бъдат обучени за евентуално разполагане в Северна Ирландия заради опасения от безредици заради Брекзит.

Полицията в Северна Ирландия разследва взрив на кола бомба в град Лондондери, като при инцидента няма пострадали хора. На видеокадри се вижда горящ автомобил на Бишъп стрийт в центъра на града. Двама местни политици са цитирани да казват, че взривът е станал край сградата на съда. Журналист от ирландската секция на в. "Сънди таймс" смята, че атаката е извършена от Нова ИРА(Ирландска републиканска армия), отцепила се бунтовническа група на републиканците, която се противопоставя на мирния договор от 1998 г.

Четирима души са били арестувани след бомбения атентат в Лондондери, предаде "Дойче веле". Арестите са били извършени в неделя. Задържаните са на възраст между 20 и 42 години. Според разследващи, извършителите са поддръжници на групировката ИРА и продължават нейната революционна дейност десетилетия след официалното разоръжаване. Според тях, групировката Нова ИРА е срещу мирния договор от 1998 г. Политици от всички партии, включително и републиканската Шин Фейн, осъдиха атаката. 

Поне 3600 души бяха убити в кръвопролитния конфликт в Северна Ирландия между юнионистите протестанти и националистите католици - републиканци. Взривът на кола бомба се случва, когато полицейските органи от двете страни на сега отворената граница между Северна Ирландия и Република Ирландия изразяват сериозни опасения от връщането на твърдата граница след Брекзит, което може да отключи нова вълна от насилие в областта.

Стотици британски полицаи ще бъдат обучени за евентуално разполагане в Северна Ирландия заради опасения от безредици, ако Великобритания напусне Европейския съюз без споразумение, съобщиха наскоро британски медии. Близо 1000 полицейски служители от Англия и Шотландия вече са започнали тренировки за тази цел, писа в. "Гардиън". Те са били подбрани на доброволен принцип по искане на полицейската служба в Северна Ирландия за подкрепления в случай на вълнения, ако бъдат въведени гранични проверки след Брекзит, отбеляза всекидневникът.

Въпросът как да остане отворена границата между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит е главен спорен пункт в британските преговори с Евросъюза. Британският премиер Тереза Мей планира да сключи двустранен договор с ирландското правителство, който да позволи да отпадне спорната мярка за ирландската граница от сделката с ЕС за Брекзит, пише "Сънди таймс", който се позовава на сътрудници на британския премиер. Според източниците такъв договор ще помогне да се преодолее съпротивата срещу плана за Брекзит на противниците на премиера в нейната Консервативна партия и на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) от Северна Ирландия, която подкрепя правителството на малцинството на Мей. Днес тя ще представи в парламента своя "план Б", след като депутатите отхвърлиха миналия вторник споразумението с ЕС за Брекзит.

 

 ПОЗИЦИЯ

Бившият британски премиер Тони Блеър е убеден и продължава да настоява за втори референдум за Брекзит, както и че "твърд" Брекзит е почти невъзможен, съобщи в. "Ла Република". Блеър (1997-2007) коментира, че "споразумението на Тереза Мей с Брюксел никога няма да мине в парламента... в задънена улица сме". Той вярва, че ако Европа не се притече насреща при промяна в позицията на Лондон, ще направи колосална грешка. Според него втори референдум за разлика от първия, който разделя британското общество, ще послужи за обединение на британците. "Сега британците знаят много повече за Брекзит, а вторият референдум ще бъде последната дума", смята бившият премиер. Той се опасява, че поддръжниците на Брекзит застрашават съществуването на самото Обединено кралство в сегашната му форма (в Северна Ирландия и Шотландия повечето от жителите са за запазване  членството на страната в ЕС).

 

 1000 британски полицаи ще бъдат изпратени в Северна Ирландия

Ключови думи:

Северна Ирландия, взрив
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МВнР предупреди българите да внимават в Северна Ирландия

19.04.2019

97
29-годишна жена е убита в Северна Ирландия при терористичен акт

19.04.2019

704 4
Четирима арестувани след бомбен атентат в Северна Ирландия

21.01.2019

1353 8

Коментари

Angel Stoichev ...
снимка на Angel Stoichev Dimitrov

Ефектите нма Бракзит не закъсняват. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Влез или се регистрирай за да коментираш

×