Медия без
политическа реклама

КНДР пусна в действие още един ядрен реактор

Това е нов източник за плутоний за ядрените оръжия на Пхенян, смята МААЕ

22 Дек. 2023
МААЕ засега има възможност да следи ядрената дейност на КНДР само по сателитни снимки на централата в Йонбьон
МААЕ засега има възможност да следи ядрената дейност на КНДР само по сателитни снимки на централата в Йонбьон

В севернокорейския ядрен комплекс Йонбьон изглежда е заработил още един реактор, използващ ядрено гориво, а това означава, че КНДР има нов потенциален източник на плутоний за своите ядрени оръжия, заяви Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от БТА. 

Години наред Северна Корея използва отработеното гориво от петмегаватовия ядрен реактор в Йонбьон за производство на плутоний за ядрения си арсенал, но изхвърлянето на топла вода от по-голям леководен реактор подсказва, че и той вече е пуснат в действие. 

МААЕ не е имала достъп до КНДР, откакто Пхенян изгони нейните инспектори през 2009 г. Сега агенцията наблюдава страната от разстояние, като използва главно сателитни снимки. Без достъп МААЕ не може да потвърди експлоатационното състояние на реактора, но агенцията наблюдава изтичане голямо количество на вода от охладителната система на леководния реактор от октомври насам.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси каза, че напредъкът на ядрената програма на Северна Корея е повод за "дълбоко съжаление". 

Активността в  подземния ядрен полигон "Пунгери“ събуди подозренията, че Пхенян се готви за ново изпитание на ядрено оръжие, тъй като се стреми създаде по-малки бойни глави, които да могат да бъдат носени от севернокорейските балистични ракети. Между 2006 и 2017 г. на полигона "Пунгери“ бяха извършени шест пробни ядрени взрива

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Северна Корея, КНДР

Още по темата