Quantcast

Медия без
политическа реклама

Изтекло е огромно количество лични данни на евродепутати

17 Май 2020
ЕПА/ БГНЕС

"Чувствителни данни" на хиляди членове и служители на Европейския парламент са изтекли, призна вицепрезидентът по IT политиката на европарламента Марсел Колая, цитиран от "Политико".

Данните включват акаунти на 1200 депутати и персонал в парламента, както и на други 15 000 служители в структурата на Европейския съюз. Колая, който е и евродепутат от Чехия, добавя, че изтеклата информация представлява "огромно количество данни" и включва чувствителна информация и пароли. Изтекли са от система, която е под официалния домейн на ЕП "europarl.eu", но данните не са съхранявани от самата институция.

"Въпросната система е управлявана от една определена политическа група и данните са на тази политическа група", каза още Колая, като добави, че представителите на въпросната група са уведомени за случая.

Чехът отказва да назове политическа група е засегната, но, според "Политико", информацията подсказва, че става въпрос за най-голямата в европарламента - Европейската народна партия (ЕНП).

Малко по-късно говорител на ЕНП е потвърдил пред изданието, че е изтекла информация с имейли и пароли. Но добавя, че данните са остарели и само съдържат информация, използвана от хората на старата им страница от 2018 г. Сайтът повече не се използвал след отварянето на новия през януари 2019 г. От ЕНП поясняват, че сървърите и данните им не са засегнати.

Още по темата