Quantcast
Холандия разкрила четирима агенти на ГРУ | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Холандия разкрила четирима агенти на ГРУ

Лондон обвини руските спецслужби в международна кибервойна
739
 ЕПА/БГНЕС
Ръководителят на холандската Служба за охрана и на специалните разузнавателни сили ген. Онно Ейчелсхайм (вляво) разкри на пресконференция в Хага имената на четиримата предполагаеми агенти на ГРУ.

Холандското правителство обвини руското военно разузнаване (ГРУ) в намеса чрез кибероперация в дейността на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), предадоха агенциите. Холандските служби за сигурност са екстрадирали от страната през април четирима служители на ГРУ с дипломатически паспорти във връзка с въпросната дейност, съобщи на пресконференция холандският министър на отбраната Анк Бийлевелд Шутен. Описвайки руската операция като "много смущаваща", тя каза, че четиримата мъже са били експулсирани на 13 април, в същия ден, в който е открит заговорът. При проверка на вещите им холандците са открили, че с един от лаптопите на агентите е осъществявана връзка с Бразилия, Швейцария и Малайзия, опитвайки се да се намесят в разследването за свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines в Източна Украйна през 2014 г. Ръководителят на холандската Служба за охрана и на специалните разузнавателни сили ген. Онно Ейчелсхайм определи четиримата предполагаеми агенти като Алексей Моренец и Евгений Серебряков, които са имали сходни паспортни номера, както и Олег Сотников, и Алексей Минин. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи твърденията като фалшиви новини и нарече авторите им "андерсеневци".

Малко преди това вчера правителството на Великобритания обвини ГРУ, че е отговорна за международната кибервойна. Руското военно разузнаване е извършило атаки в Обединеното кралство и в чужбина срещу политическите институции, финансовите системи, транспортните мрежи и медиите. Тази тайна международна кибервойна включва намесата в президентските избори в САЩ, които доведоха на власт Доналд Тръмп, сочи нов доклад на Националния център за кибернетична сигурност (NCSC). Според него ГРУ се е свързала с редица хакерски групи, чиито имена се използват като "флагове на удобство", включително Fancy Bear: Sofacy, Pawnstorm, Sednit, CyberCaliphate, Cyber Berkut, Voodoo bear, BlackEnergy Actors, Strontium, Tsar Team и Sandworm. Една от най-големите кибератаки, засягаща Великобритания, се състоя през октомври м.г., когато бе получен достъп до личните данни за близо 700 000 британски граждани след хакерска атака на американската компания за кредитен мониторинг Equifax. В същото време се извършиха атаки в Украйна, държава, с която Москва е в остра конфронтация - метрото в Киев и летището в Одеса, заедно със синхронизираното използване на злонамерен софтуер в България, Турция, Япония и самата Русия.
В изявление в отговор на доклада външният министър на Великобритания Джеръми Хънт заяви: "Действията на ГРУ са безразсъдни и безразборни: те се опитват да подкопаят и да се намесват в изборите в други страни; те са готови да вредят дори на руските компании и руските граждани".

 

МЕРКИ

Ирландия разследва пробива в сигурността на "Фейсбук", при който бяха засегнати близо 50 милиона потребители, което е първият случай на прилагане на европейския регламент за защита на личните данни. Европейската централа на американския гигант е разположена именно в Ейре. Социалната мрежа е информирала Еврокомисията, че вътрешното й разследване продължава и се вземат мерки за намаляване на потенциалната заплаха за потребителите.
 

 

 

Ключови думи:

кибератаки
12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кибератаките - по-голяма заплаха за Токио 2020 от коронавируса

08.03.2020

Insidethegames

98
Тръмп: Иран няма да има ядрена бомба

25.06.2019

391
НАТО ще използва всички средства при кибератака

23.05.2019

2167 39

Коментари

Душко

Бдителността на Холандия а Англия надмина тази на сталинските спецслужби и гестапо !

Drugomisle6t

Още някоя глупост да кажеш? Май се учиш от Маша Захарова.

ablepsia

четирима служители на ГРУ

 

ГРУ беше разпуснато през 1992 г. Кви (г)руски агенти са разкрили холандците? Бивши ли? Отпреди четвърт век? Или и у нидерландско живеят в паралелна реалност, или са изобретили машина на времето, която ги е върнала в миналия век? Как пък не съчиниха нещо по-актуално и по-адекватно  от четивата на Джон льо Каре?

ablepsia

И защо й е на РФ да се меси в дейността на ОЗХО чрез "кибератаки", след като е член на организацията и разполага с достъп до цялата й информация?

Съвсем оглупя Западът.

 

А може би с димната завеса "Русия" се отвлича вниманието от реапното повторение на 2008 г.? И пак някой е решил да си спасява положението чрез поредната "световна" война срещу Русия?

SSlavov

Разгледай руските сайтове и виж тези колхозници как са пазили квитанцията за такси от адрес до централата им за летище Шереметиево .

305 грушници са осветени,след като на адрес на войсковата им част са регистрирани личните  автомобили и всеки с/у пари може да продаде данните им : паспорти,телефони и т.д.

Няма ЦРУ,Ми-тата ,Мосад и т.д. ,журналята са влезли в базата данни / или са си платили на подходящите хора / и са ги намерили .

Най-секретната о-я да я разкрият аматьори , а какво остава за професионалисти.Могат да им подслушват телефони ,кореспонденция и т.д,

Може да им пратим покана за Копринка  2019 и да споделят ценен опит?

Каква завеса - да има завеса могат да скрият голите си части ,те са отворили широко прозорците и дори през деня им светят лампите .

Паспортите им пак се различавали по последните цифри?

Сега като пуснат търсачката в базата данни на Шенген ще осветят още около тези номера и ще им направят карта на марштутите .Вероятно всички се движат по двойки като  зяпат по витрините  и в камерите и са като рибарска мрежа .

ablepsia

Паспортите им пак се различавали по последните цифри

 

По тази логика,  ако номерата на дипломатичските  паспорти са идентични, то носителите им няма да са агенти на несъществуващото от четвърт век ГРУ!

SSlavov

По тази логика е виновна чистачката ,че не се е сетила да разбърка документите?

 

Drugomisle6t

Едно време, като се плашехме от ДС, един приятел казваше: "Не може навсякъде да е пълно с некадърници и цялата държава да върви на провал, а там да не е същата кочина."  Та така и с прехваленото ГРУ. А това, че си е сменило името, няма особено значение. И други организации  сменяха имената, пък си останаха същите.

SSlavov

Колхозниците трябва да са спокойни - Путин реши ли да махне началници ще си признае ,че има провал .Той ще си кюта на галерата ,а те ще маат крачоли по света и ще харчат $.Всички доволни и щастливи .Славейчето ще промива мозъци там и тук .

Krasimir Chenov

Скачането с гърди пред амбразурата ми е ясно. Имам и едно предложение към другарите : Другари , използвайте патриотични псевдоними ! Например другаря Ablepsia . Използвайте Колхозник. Или поради що се срамувате да се наречете Мужик примерно ? Та чак пък Ablepsia.... и то на презряната латиница !

onzi

Или поради що се срамувате да се наречете Мужик примерно 

имаше такъв, от руската група, в стария форум. а ти като какъв даваш акъли кой как да се нарича?

 

ablepsia

а ти като какъв даваш акъли кой как да се нарича?

 

Ами като нямат смислени  аргументи, го удрят на лични нападки и "препоръки" към форумците.

Влез или се регистрирай за да коментираш