Quantcast

Медия без
политическа реклама

Холандия разкрила четирима агенти на ГРУ

Лондон обвини руските спецслужби в международна кибервойна

05 Окт. 2018
ЕПА/БГНЕС
Ръководителят на холандската Служба за охрана и на специалните разузнавателни сили ген. Онно Ейчелсхайм (вляво) разкри на пресконференция в Хага имената на четиримата предполагаеми агенти на ГРУ.

Холандското правителство обвини руското военно разузнаване (ГРУ) в намеса чрез кибероперация в дейността на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), предадоха агенциите. Холандските служби за сигурност са екстрадирали от страната през април четирима служители на ГРУ с дипломатически паспорти във връзка с въпросната дейност, съобщи на пресконференция холандският министър на отбраната Анк Бийлевелд Шутен. Описвайки руската операция като "много смущаваща", тя каза, че четиримата мъже са били експулсирани на 13 април, в същия ден, в който е открит заговорът. При проверка на вещите им холандците са открили, че с един от лаптопите на агентите е осъществявана връзка с Бразилия, Швейцария и Малайзия, опитвайки се да се намесят в разследването за свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines в Източна Украйна през 2014 г. Ръководителят на холандската Служба за охрана и на специалните разузнавателни сили ген. Онно Ейчелсхайм определи четиримата предполагаеми агенти като Алексей Моренец и Евгений Серебряков, които са имали сходни паспортни номера, както и Олег Сотников, и Алексей Минин. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи твърденията като фалшиви новини и нарече авторите им "андерсеневци".

Малко преди това вчера правителството на Великобритания обвини ГРУ, че е отговорна за международната кибервойна. Руското военно разузнаване е извършило атаки в Обединеното кралство и в чужбина срещу политическите институции, финансовите системи, транспортните мрежи и медиите. Тази тайна международна кибервойна включва намесата в президентските избори в САЩ, които доведоха на власт Доналд Тръмп, сочи нов доклад на Националния център за кибернетична сигурност (NCSC). Според него ГРУ се е свързала с редица хакерски групи, чиито имена се използват като "флагове на удобство", включително Fancy Bear: Sofacy, Pawnstorm, Sednit, CyberCaliphate, Cyber Berkut, Voodoo bear, BlackEnergy Actors, Strontium, Tsar Team и Sandworm. Една от най-големите кибератаки, засягаща Великобритания, се състоя през октомври м.г., когато бе получен достъп до личните данни за близо 700 000 британски граждани след хакерска атака на американската компания за кредитен мониторинг Equifax. В същото време се извършиха атаки в Украйна, държава, с която Москва е в остра конфронтация - метрото в Киев и летището в Одеса, заедно със синхронизираното използване на злонамерен софтуер в България, Турция, Япония и самата Русия.
В изявление в отговор на доклада външният министър на Великобритания Джеръми Хънт заяви: "Действията на ГРУ са безразсъдни и безразборни: те се опитват да подкопаят и да се намесват в изборите в други страни; те са готови да вредят дори на руските компании и руските граждани".

 

МЕРКИ

Ирландия разследва пробива в сигурността на "Фейсбук", при който бяха засегнати близо 50 милиона потребители, което е първият случай на прилагане на европейския регламент за защита на личните данни. Европейската централа на американския гигант е разположена именно в Ейре. Социалната мрежа е информирала Еврокомисията, че вътрешното й разследване продължава и се вземат мерки за намаляване на потенциалната заплаха за потребителите.
 

 

 

Ключови думи:

кибератаки