Медия без
политическа реклама

Хакери пробили системата на руските затвори заради смъртта на Навални

01 Апр. 2024
Pixabay

В рамките на часове след смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални през февруари в руски затвор в Сибир група антикремълски хакери започва да търси отмъщение. Използвайки своя достъп до компютърна мрежа, свързана с руската затворническа система, хакерите публикуват снимка на Навални на уебсайта на хакнатия затворнически изпълнител. Това става ясно от интервюта със самите хакери, скрийншоти и данни, с които разполага Си Ен Ен.

"Да живее Алексей Навални!" - гласи съобщение в системата, придружено със снимка на Навални и съпругата му Юлия. Изглежда, че извършителите са откраднали и база данни, в която се съдържа информация за стотици хиляди руски затворници, за техните роднини и контакти, включително, по думите на хакерите, данни за затворниците в арктическата наказателна колония в Сибир, където Навални почина на 16 февруари. Хакерите, които твърдят, че са от различни националности, включително руски емигранти и украинци, споделят тези данни "с надеждата, че някой може да се свърже с тях и да помогне да се разбере какво се е случило с Навални", обясни хакер, който твърди, че е участвал в пробива.

Освен това хакерите са използвали достъпа си до онлайн магазина на руската затворническа система, където членовете на семействата купуват храна за затворниците, за да променят цените на продукти като юфка и консервирано говеждо месо на една рубла.

Според един от хакерите, няколко часа са били необходими, за да се забележи, че руснаците купуват храна за жълти стотинки. Минали са три дни, преди ИТ персоналът на затворническия магазин да успее да премахне напълно предоставените от хакерите отстъпки.

Хакерите твърдят, че базата данни съдържа информация за около 800 хил. затворници и техните роднини и контакти.

Онлайн магазинът за затворници, в който хакерите са проникнали, е собственост на руската държава и официално е известен като АО "Калужское". Обслужва 34 региона в Русия.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Алексей Навални

Още по темата