Quantcast

Медия без
политическа реклама

Финландия започна да строи ограда по границата с Русия

За работите по проекта тази година са отделени 139 млн. евро от държавния бюджет

28 Февр. 2023
Kaakkois-Suomen
Строителните работи започнаха с изкореняване на дърветата по граничната линия в района на ГКПП Иматра-Светогоск

Финландия започна да строи ограда по границата си с Русия, съобщи финландската обществена ТВ компания YLE. Първите работи се извършват в района на ГКПП Иматра-Светогорск.

"Строителството на оградата по границата с Русия започна с земно-изкопни работи. В понеделник бяха изкоренени дърветата от двете страни на граничния пункт Иматра", се казва в съобщението, което уточнява, че в този район ще бъде изграден 3-километров тестов участък. 

Успоредно на оградата ще бъде прокаран път за граничните патрули и за провеждане на евентуални ремонтни работи. В някои участъци ще има осветление и високоговорители.

По-рано бе съобщено, че министерският съвет на Финландия е отделил от бюджета за 2023 г. 139 млн. евро за строителство на преградно съоръжение по протежение на границата с Русия.

Тази сума ще е достатъчна за около 70 км ограда. От тях 52-километров участък ще има в Югоизточна Финландия, където са най-популярните ГКПП. Други 8 км ще има на границата със Северна Карелия, а 5 км - в Каинуу и Лапландия. Строителството ще продължи в продължение на две години - 2023-а и 2024-а.

Общата дължина на руско-финландската граница е 1269 км, като ограда ще бъде поставена само на стратегически места по протежение на браздата.

Ключови думи:

Филандия, граница, ограда

Още по темата