facebook
twitter

Чужбина

Еврокомисията на Юнкер се готви да управлява и след мандата си

503
 ЕПА/БГНЕС
6-има от номинираните за бъдещ председател на ЕК кандидати преди началото на дебата, организиран от Евровизия и проведен в Брюксел в сряда. Изборите за следващия Европарламент се провеждат от 23 до 26 май в страните от ЕС.

Еврокомисията, ръководена от Жан-Клод Юнкер, вероятно ще продължи да работи и след края на мандата си, който изтича на 31 октомври, каза еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер. Според него процесът на номиниране и изслушване в новия ЕП на бъдещата Еврокомисия няма да приключи през септември и октомври, заяви той в интервю за "Политико". Причината е очакваното силно фрагментиране в бъдещия ЕП, чиито членове се избират в ЕС между 23 и 26 май и прогнозите за трудно постигане на консенсус. На 28 май на среща на върха на ЕС се очаква да бъдат разпределени постовете в евроинституциите.

В сряда вечер в Брюксел бе проведен дебат между част от номинираните от основните партии кандидати за бъдещи шефове на ЕК. Манфред Вебер, номиниран за "шпиценкандидат" от ЕНП, Франс Тимерманс, водещ кандидат на ПЕС, Маргрете Вестагер, една от кандидатите на АЛДЕ, Ска Келер, един от кандидатите на Европейска зелена партия, Ян Захрадил от Европейски консерватори и реформисти и Нико Куе, Европейска левица, дискутираха в продължение на час и половина водещи европейски теми като имиграция, опазване на околната среда, социална и икономическа политика, външна политика. Тимерманс, който в момента е зам.-председател на ЕК, даде ясна заявка за коалиция със зелените, левицата и либералите по ред теми, включително и за прекратяване на доминирането на ЕНП във водещите евроинституции.

 

ПРЕЦЕДЕНТ

През 2004 г. мандатите на еврокомисарите от предходната ЕК бяха удължени до декември, а новата ЕК на Жозе Мануел Барозу встъпи в длъжност на 22 ноември 2004 г. 

Все още няма коментари

Още

Донорската конференция на ЕК събра €6.15 млрд. за борба с вируса

28.06.2020

156
Лицензът на АЕЦ "Белене" от ЕК е изтекъл

24.06.2020

4843 29
България няма да получи тестове за коронавирус от ЕК

17.06.2020

Обновена

ТАНЯ ПЕТРОВА

2781 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×