facebook
twitter

Чужбина

Евродепутатите сложиха край на двойния стандарт при хранитe в ЕС

Търговците, които нарушават правилата, ще бъдат глобявани с поне 4% от годишния си оборот или с 2 млн. евро
496
ЕПА/БГНЕС
На пленарната сесия в Страсбург евродепутатите одобриха вчера законодателство, с което трябва да се сложи край на двойния стандарт при хранителните стоки в ЕС.

ЕП сложи край на практиката с двойния стандарт при храните в ЕС, като гласува промени в четири директиви, свързани с правата на потребителите. В Страсбург, на последната пленарна сесия на настоящия ЕП, депутатите одобриха т.нар. пакет "Нов търговски механизъм за потребителите", който признава за нелоялна търговска практика предлагането на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество. Документът беше одобрен с 474 гласа, 163 гласуваха "против", а 14 с "въздържал се".

Предвижда се при установени различия в качеството на едни и същи продукти в различните страни от ЕС търговците да бъдат глобявани с поне 4% от годишния оборот за предходната финансова година или 2 млн. евро, ако няма информация за оборота. Приходът от глобата ще отива в хазната на държавата членка, която я налага, защото няма да има специален централен европейски контролен орган, а само национални такива. 

Темата за двойния стандарт при хранителните продукти е актуална в новоприетите страни членки от няколко години, след като с изследвания бе доказано, че стоки с едни и същи марки се различават в търговската мрежа в западноевропейските страни от ЕС и в държавите от Източна Европа. Подетата кампания доведе до предложения за промяна в европейското законодателство, които стават факт с вота на евродепутатите.  Новото законодателство задължава ЕК да направи преглед на постигнатото и след 2 г. да се произнесе дали е необходимо ново законодателство, с което да се гарантира избягването на двойния стандарт при храните. Одобрените промени предвиждат и защита от подвеждащи търговски практики от страна на онлайн търговци.

"Въвеждането на санкциите не е достатъчно", коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Според него трябва да се разработи механизъм за контрол на европейско ниво. Новоприетите промени дават на националните органи възможността да контролират качеството на продуктите в търговската мрежа. За референтни лаборатории могат да се ползват тези в Обединения изследователски център на ЕС  (JRC). "Приетите промени са възможност да покажем, че се борим на всички нива с евроскептичните тенденции и Европа наистина е на равните възможности", заяви Момчил Неков от Групата на социалистите и демократите в ЕП.  

Приетият от ЕП документ трябва да бъде одобрен от Съвета на министрите на ЕС и държавите членки ще имат 24 месеца от датата на влизането в сила на разпоредбата, за да я транспонират в националното си законодателство.

930712 ЗАПЛАХА

ЕС представи вчера широкообхватен списък от стоки, произведени в САЩ - от пчелен восък до автомобилни части - на които ще бъдат наложени мита в отговор на отпуснатите от Вашингтон субсидии за авиокомпанията "Боинг", предадоха агенциите. „Европейските компании трябва да могат да се конкурират в справедливи и равни условия... Трябва да продължим да защитаваме равните условия за нашата индустрия“, заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Качински и Фарадж не искат в блока на крайнодесните

06.06.2019

255
ЦИК призна за дупка в закона по казуса "Карадайъ-Пеевски"

05.06.2019

Таня Петкова

3261 7
Нови ще са 63 на сто от евродепутатите

04.06.2019

68

Коментари

ablepsia

Защо търговците, а не производителите?  Що за ЕПещини - да не би търговците да произвеждат една и съща храна или напитка с различни качества?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×