Медия без
политическа реклама

ЕС санкционира 33 руснаци за смъртта на Навални

В черния списък влязоха съдии и затворнически шефове

22 Март 2024
Алексей Навални
ЕПА/БГНЕС
Алексей Навални

Европейският съюз наложи санкции на 33 руснаци и два затвора, свързани с внезапната смърт в затворническа колония на руския опозиционен политик Алексей Навални, предаде БГНЕС.

"Бавното убийство на Алексей Навални от режима в Кремъл е ярък пример за пълно пренебрежение към човешкия живот. Днешните санкции демонстрират нашата решимост да потърсим отговорност от политическото ръководство и властите на Русия за продължаващото нарушаване на човешките права. В същото време знаем, че Путин не е Русия и Русия не е Путин. Ще продължим да подкрепяме руското гражданско общество и независимите гласове", каза Жозеп Борел, върховен представител по външните работи и политиката на сигурност на блока.

Новите санкции са насочени срещу наказателните колонии, в които е държан Алексей Навални от юни 2022 г. до смъртта му, поправителната колония ИК-6 и поправителната колония с максимална сигурност ИК-3. И двете колонии са известни с упражняването на физически и психически натиск, пълна изолация, изтезания и насилие върху затворниците. И на двете места Навални е претърпял малтретиране, включително чрез многократно изолиране в карцер и жестоко, нечовешко и унизително отношение, което е довело до сериозно влошаване на здравето му. Началникът на ИК-3 Вадим Калинин и заместник-началници на колонията също са санкционирани.

Освен това Европейският съвет реши да включи членове на съдебната система като Андрей Суворов, който осъди Алексей Навални на 19 години колония със специален режим при нечовешки условия миналата година, Кирил Никифоров, който отхвърли жалбата му срещу ИК-6 при прехвърлянето му в карцер за 12 дни, и Евгения Николаева и Наталия Дудар, които са издали редица решения срещу политически опоненти, включително Навални, като по този начин са допринесли за политическите репресии в Русия.

Друг "черен списък" включва високопоставени служители в затворническата система и в Министерството на правосъдието, които или са отговаряли за изпълнението на присъдите на Алексей Навални и други политически опоненти, или не са успели да гарантират защитата на правата и свободите на човека и гражданина. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Алексей Навални

Още по темата