Медия без
политическа реклама

ЕС отряза Борис Джонсън за Брекзит

Британският премиер поиска да се предоговори предпазната клауза за Северна Ирландия

21 Авг. 2019
Британският държавен секретар на Северна Ирландия Джулиан Смит пристига за заседание на правителството в Лондон.
ЕПА/БГНЕС
Британският държавен секретар на Северна Ирландия Джулиан Смит пристига за заседание на правителството в Лондон.

Игра на нерви и размяна на остри писмени послания между ЕС и Великобритания се разразиха в рамките на денонощие. Британският премиер Борис Джонсън късно завчера изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което настоя за нова сделка с ЕС и отпадане на предпазната клауза за Северна Ирландия. Тя предвижда Великобритания да остане тясно свързана с европейския митнически съюз, ако двете страни не са в състояние да договорят други начини, чрез които да бъде предотвратено връщането на граничните проверки на хората и стоките, движещи се между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Туск отвърна вчера в Туитър, че "предпазният механизъм е гаранция срещу появата на физическа граница на остров Ирландия, докато не бъде намерена алтернатива. Тези, които са против предпазния механизъм и не предлагат реалистични алтернативи, всъщност подкрепят връщането на границата. Дори и да не го признават". 

Говорител на Европейската комисия заяви, че предпазният механизъм е единственото средство, посочено и от Лондон, и от съюза, чрез което да бъде избегнато връщането на граничните проверки на остров Ирландия след Брекзит. "Писмото не предлага оперативно от юридическа гледна точка решение, чрез което да не допуснем връщането на физическата граница на остров Ирландия", каза на пресконференция Наташа Берто. "Нашата позиция по въпроса за предпазния механизъм е добре известна. Той е единственото посочено досега и от двете страни средство за изпълнението на това задължение", добави тя на пресконференция.

След едночасов телефонен разговор с Джонсън вчера ирландският премиер Лио Варадкар заяви, че споразумението за Брекзит няма да бъде предоговаряно. Финландският премиер Анти Рине, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС, също каза пред британския си колега, че ЕС няма да предоговаря договора, съобщи говорител на Рине.

Предпазната клауза е предмет на политическата декларация, а не на споразумението за напускане на Великобритания на ЕС, заяви германският канцлер Ангела Меркел в Исландия. Няма нужда да се предоговаря споразумението, за да се намери практическо решение, добави тя.

Вчера следобед "Даунинг стрийт" 10 разпространи изявление на премиера, в което се посочва, че британското правителство е силно ангажирано с благоденствието, мира и сигурността в Северна Ирландия и не възнамерява да връща граничния контрол на острова. "Но е ясно, че ако споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС не бъде отворено за преговори и предпазната клауза не отпадне, няма да има сделка", обяви Лондон.

 

ОТКАЗ

Британският министър за Брекзит Стивън Баркли пък обяви, че британските министри няма да участват в повечето от предстоящите през септември заседания на Съвета на ЕС, защото само губят време да пътуват и да се запознават с позиции на страните членки, вместо да работят за предстоящия Брекзит.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата