Медия без
политическа реклама

ЕК продава 23 сгради в Брюксел за 900 млн. евро

Комисията цели да намали офис пространството си с 1/4

30 Апр. 2024
Изглед към фреската "Бъдещето е Европа" на проекта URBANA в Европейския квартал в Брюксел. 2 август 2017 г.
ЕПА/БГНЕС
Изглед към фреската "Бъдещето е Европа" на проекта URBANA в Европейския квартал в Брюксел. 2 август 2017 г.

Европейската комисия продава 23 сгради, като очаква да получи от това около 900 милиона евро, съобщава Euractiv. Идеята е на комисията е да намали офис пространството си с една четвърт. Причината е, че служителите работят частично от вкъщи и вече нямат постоянни работни места.

23-те сгради ще бъдат придобити от белгийския държавен инвестиционен фонд, който планира да ги реновира и след това да продаде за офиси и жилища.

Брюксел иска да трансформира европейския квартал, където се намират повечето институции на ЕС, така че да стане по-приветлив за хората, с по-малко стерилна атмосфера, която създават стъклото и стоманата.

За целта бяха изготвени планове за превръщането на района в място, където "офис сградите съжителстват хармонично с жилища, магазини и места за прекарване на свободното време", се казва в съвместно изявление на Комисията и правителството на Белгия.

Ще има "обществени пространства за отдих с повече растителност и пространство за активна мобилност", което ще повиши културната и жилищна привлекателност на района, се казва в съобщението.

Белгийското правителство цели да "закотви" институциите на ЕС в града и да направи столицата "още по-международна, модерна и зелена".

Комисията аргументира продажбата с мотив, че целта е да се обитават енергийно ефективни сгради, а служителите работят частично от вкъщи и вече нямат постоянни работни места.

"Продажбата ще ни помогне да постигнем целите си да намалим броя на сградите с 50% и нашата площ с 25%", посочи еврокомисарят по бюджета и администрацията Йоханес Хан.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата