Медия без
политическа реклама

Делото за нападението над Християн Пендиков в Охрид бе отложено

28 Февр. 2023Обновена
Християн Пендиков
БГНЕС
Християн Пендиков

Основният съд в Охрид отложи делото срещу Илия Спасески, единия от участниците в побоя срещу секретаря на сдружението "Цар Борис Трети" в Охрид Християн Пендиков, предаде кореспондентът на БТА Маринела Величкова.

Част от свидетелите не присъстваха в залата, а в отговор на въпрос на съдията Боян Мартиноски адвокатът на Пендиков отговори, че на този етап не може да предостави адреса му, че той все още се лекува и не е ясно кога ще бъде в състояние да присъства на делото.

Според Пендиков, българите в Северна Македония са репресирани, а обидите и заканите срещу тях са нещо обичайно. Вицепремиерът на Северна Македония Боян Маричич пък призова бития да бъде разследван за обида към македонския народ.

В нападението през януари участваха двама души. Основният участник Илия Спесевски бе пуснат на свобода миналата седмица, след като престоя един месец в ареста. Вторият заподозрян се предаде на органите на реда сам преди седмица. Прокуратурата в града официално съобщи, че Пендиков е пребит поради българската си етническа принадлежност. Заплахите срещу Пендиков и семейството продължават и след тежкия инцидент. В местните медии, но и много политици, непрекъснато внушават, че става въпрос за "криминално престъпление", което няма политически и етнически мотиви.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата