Медия без
политическа реклама

COP26 започна с препратки към Джеймс Бонд и романа „Трейнспотинг“

01 Ноем. 2021
Борис Джонсън
БГНЕС
Борис Джонсън

С протести започна климатичната конференция СОР26, която ще се проведе в Глазгоу, Шотландия до 12 ноември. Маскирани протестиращи от организацията Oxfam се събраха в центъра на града, съобщава Euronews. Протестиращите носят карикатури на световни лидери като Ангела Меркел, Джо Байдън и Борис Джонсън. Поне 2000 делегати са се събрали на входа на Glasgow's Scottish Events Campus, където ще се проведе конференцията. Според кореспонденти на в. ''Гардиън'' хората не се редят на опашка, а са се скупчили на едно място без да спазват социална дистанция, и изглежда ще минат часове, докато успеят да влязат в сградата.

В залата, в която се състои откриването на конференцията, премиерът на Великобритания Борис Джонсън приветства делегатите с пример за най-известния шотландец в поп културата  Джеймс Бонд. Той направи аналогия между тиктакащата бомба, която Бонд трябва да обезвреди, и ситуацията, в която се намира човечеството: ''Устройството на Страшния съд е реално, а часовникът тиктака в яростния ритъм на стотици милиарди турбини и системи. Земята е обгърната от задушаващо одеяло от въглероден диоксид. Може да не се чувстваме като Джеймс Бонд и не всички приличат на Джеймс Бонд, но имаме възможността да превърнем тази среща на върха в момента, в който човечеството започва да обезврежда тази бомба. Да, ще бъде трудно, но можем да го направим'', каза Джонсън в края на речта си.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш започна речта си с това, че страните от Г-20 са отговорни за 80% от вредните емисии и затова носят по-голяма отговорност за опазването на околната среда. Според него страните трябва да поемат нови ангажименти всяка година, а не на всеки пет години, както е сега. Гутериш обобщи речта си с препратка към романа на шотландския писател Ървин Уелш ''Трейнспотинг'', пише в. ''Гардиън'': ''Трябва да слушаме, трябва да действаме и трябва да избираме разумно. От името на това и на бъдещите поколения ви призовавам: изберете амбицията, изберете солидарността, изберете да защитите нашето бъдеще и  да спасите човечеството''.

----

Лидерите на най-влиятелните икономики в света поеха ангажимент да постигнат въглероден неутралитет до средата на XXI век, след като приеха заключителна декларация в Рим преди конференцията за климата COP26, която започва днес в Глазгоу, Шотландия, предаде Euronews. 

Лидерите на Г-20 също така се съгласиха да прекратят публичното финансиране за производство на електроенергия с въглища в чужбина, но не поставиха цел за постепенното премахване на въглищата на вътрешния пазар - ясен знак към водещите въглеродни замърсители Китай и Индия. Г-20 потвърди ангажиментите на богатите страни да отделят 100 милиарда долара годишно, за да помогнат на по-бедните страни да се справят с изменението на климата, и се ангажира да увеличи финансирането, за да им помогне да се адаптират.

Ключов проблем остава крайният срок за нациите да достигнат въглеродна неутралност. Британският премиер Борис Джонсън, който искаше всеки член на Г-20 да се ангажира с въглеродна неутралност до 2050 г., каза след срещата на върха, че обещанията не са достатъчни, заявявайки, че някои страни "не вършат своята част от" обещаното.

Западните страни се отдръпнаха от финансирането на проекти за въглища в развиващите се страни, а големите азиатски икономики последваха този пример: китайският президент Си Дзинпин обяви на Общото събрание на ООН миналия месец, че Пекин ще спре да финансира такива проекти, а Япония и Южна Корея направиха подобно изявление по-рано през годината. Въглищата обаче са основен източник за производство на електроенергия в Китай, припомня Euronews. Както Китай, така и Индия се противопоставиха на опитите на Г-20 за насърчаване на постепенното премахване на вътрешното потребление на въглища.

Лидерите на Г-20 също така обсъдиха пандемията от COVID-19 и неравномерното разпределение на ваксините в света. В събота те одобриха минимален глобален данък върху корпорациите, основен елемент от новите международни данъчни правила, на фона на стремително нарастващите печалби на някои мултинационални компании.

След среща относно ядрената програма на Иран, Джо Байдън, Борис Джонсън, Ангела Меркел и Еманюел Макрон направиха съвместно изявление, в което изразиха своята ''решимост да гарантират, че Иран никога няма да разработи или придобие ядрено оръжие''. 

Страните от Г-20 се ангажират да засилят своите мрежи за социална сигурност, за да намалят неравенството и да изкоренят бедността, предава БГНЕС. В документа се подчертава, че пандемията ''е задълбочила неравенството на пазарите на труда, засягайки сериозно уязвимите работници''.  Лидерите на Г-20 отбелязаха, че ще работят за осигуряването на достойни условия на труд за онези, които работят дистанционно. Според декларацията, страните ще се стремят да адаптират правно-нормативната база към новите форми на работа, като гарантират те да бъдат справедливи и приобщаващи. Специално внимание ще се отдели на въпроса за ''цифровото различие между половете и неравенството между поколенията''.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

COP26, Г-20, климатични промени

Още по темата