Медия без
политическа реклама

Букурещ въвежда "кислородна" винетка от 3.20 евро

30 Окт. 2019
ЕПА/БГНЕС
Букурещ е на 6-о място сред най-замърсените градове в Европа.

Общинският съвет на Букурещ гласува въвеждането на нови такси за автомобили в града, които не отговарят на стандартите за замърсяване Euro 5. От 1 януари 2020 в центъра на града ще бъде забранено влизането на автомобили със сертификат Euro 2 или по-нисък от него. Все пак те ще могат да се движат в останалата част на румънската столица, като плащат „кислородна“ винетка от 15 леи (3.20 евро) на ден.
Автомобилите, които имат сертификати Euro 3 и Euro 4, също ще трябва да плащат такса от 5 леи (1.06 евро) на ден, но те все още ще могат да се движат в центъра на Букурещ. Данъкът за автомобили Euro 3 ще се прилага от 1 януари 2020 г., а за автомобилите Euro 4 - от януари 2021 г., съобщиха от Българо-румънската търговско-промишлена палата. 

Собствениците на автомобили ще имат възможност да плащат месечни или годишни „кислородни“ винетки, като стойността им ще бъде според стандарта на замърсяване (от 80 до 300 леи на месец и от 500 до 1900 леи годишно). Глобата за шофьори, които не спазват новите разпоредби, ще бъде от 1500 до 2000 леи (315-420 евро).

Букурещ е шести в класацията на най-замърсените градове в Европа и четвърти в класацията на най-замърсените градове в Румъния след Яш, Клуж-Напока и Брашов. Над 1.62 милиона превозни средства са регистрирани в Букурещ и съседния окръг Илфов, като повече от една трета от тях са силно замърсяващи, със сертификат Euro 3 или по-нисък, сочат официални данни. Приходите от „кислородната“ винетка ще бъдат използвани само за прилагане на други мерки за опазване на околната среда, като например закупуване на модерни и незамърсяващи превозни средства в обществения транспорт.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?