Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бивш учител стана президент на Перу

29 Юли 2021
БГНЕС
Педро Кастильо

Представителят на левицата Педро Кастильо положи клетва като пети президент на Перу за три години на 200-годишнината от независимостта на страната, обещавайки прекратяване на корупцията и нова конституция, предаде БГНЕС.

''Кълна се в Бога, в семейството ми, в селяните, в коренното население, в рондеросите (селските патрули), рибарите, професионалистите, децата, юношите, че ще изпълнявам длъжността президент на републиката'', декларира 51-годишният бивш учител. "Кълна се в народа на Перу, че ще работя за страна без корупция и за нова конституция", допълни той.

 Педро Кастильо от лявата партия "Свободно Перу" спечели президентските избори в Перу с 50,125% от гласовете, след 100% преброяване. Според избирателната комисия 8 835 579 гласоподаватели са гласували за Кастильо.

Съперникът му Кейко Фухимори, която се кандидатира от името на ''Народната партия на властта'', спечели 49,875%, или 8 791 521 гласа.

Би Би Си припомня, че неговите политически опоненти се опитват да го представят като ляв екстремист, свързан с комунизма. Това са твърдения, които Кастильо отрича. Критиците са загрижени, че някои от плановете на новия президент могат да подкопаят една от най-стабилните държави в Латинска Америка.

Ключови думи:

Перу, Педро Кастильо

Още по темата