Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бивш полицай е осъден за убийството на Джордж Флойд

21 Апр. 2021
БГНЕС
Тълпа празнува на площад ''Джордж Флойд'' в Минеаполис, след като бившият полицай Дерек Шовин бе признат за виновен по всички обвинения.

Бившият полицай от американския град Минеаполис Дерек Шовин беше осъден за убийството на Джордж Флойд, предадоха световните медии.

На 25 май м.г. при задържане на кръстовище Шовин затиска с коляно врата на Флойд, докато жертвата вика: "Не мога да дишам!" и "Не ме убивай!". Полицаят затиска мъжа няколко минути, след които той издъхва. Убийството на чернокож мъж от бял полицай взриви спокойствието в Минеаполис и предизвика протести не само в САЩ, но и по света, възраждайки движението Black Lives Matter.

 Шовин беше признат за виновен по всички повдигнати му обвинения - убийство от втора и трета степен и непредумишлено убийство. Делото започна в края на март, а вчера двете страни представиха пред съдебните заседатели своите заключения.

Според адвоката на Шовин бившият полицай е затиснал Флойд, тъй като той се е съпротивлявал при задържането си. Защитата твърди, че смъртта на 46-годишния мъж е била предизвикана не от задушаване, а от употреба на наркотици, открити в тялото му.

Бенджамин Кръмп, адвокат на семейство Флойд, заяви, че присъдата е справедливост не само за чернокожите в Америка, но и за цялата страна. ''Този случай е повратна точка в американската история за отчетността на правоприлагащите органи и изпраща ясно послание, което се надяваме да бъде чуто във всеки град и всеки щат'', каза той.

"Не можем да спрем тук", каза президентът Джо Байдън в изявление от Белия дом, наричайки присъдата ''стъпка напред''. Вицепрезидентът Камала Харис каза: "Всички ние сме част от наследството на Джордж Флойд и нашата работа сега е да го почитаме".

Няколко минути преди присъдата да бъде произнесена обаче в Кълъмбъс, столицата на американския щат Охайо полицай застреля чернокожа тийнейджърка, която по негови думи се хвърлила към друг човек с нож, съобщи АФП. Жертвата е идентифицирана като 16-годишната Ма'Кия Брайънт. Видео от камерите за тяло на полицията показва властите, които пристигат на място по време на сбиване. Вижда се как момиче се хвърля към друга тийнейджърка с предмет, наподобяващ нож, когато се чуват изстрели и момичето рухва на земята. Убийството предизвика гнева на хората, които се събраха на протест на мястото на инцидента.

This afternoon a young woman tragically lost her life. We do not know all of the details. There is body-worn camera footage of the incident. We are working to review it as soon as possible. BCI is on the scene conducting an independent investigation . . .

— Mayor Andrew Ginther (@MayorGinther) April 20, 2021
Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрей обяви извънредно положение след като в града избухнаха масови протести. Те са предизвикани от убийството на чернокожия Джордж Флойд от бял полицай.