Медия без
политическа реклама

Белгия ще разследва руска намеса в евроизборите

Според белгийския премиер Александър де Кро целта е да се засили определен проруски наратив в ЕП

БГНЕС
Премиерът на Белгия Александър де Кро

Белгийският премиер Александър Де Кро обяви разследване на предполагаема руска намеса в изборите за Европейски парламент през юни, предава ''Асошиейтед Прес''. Той заяви, че разузнавателната служба на страната е потвърдила съществуването на мрежа, опитваща се да подкопае подкрепата за Украйна.

''Белгийските разузнавателни служби потвърдиха съществуването на проруски мрежи за намеса с дейности в няколко европейски държави, а също и тук, в Белгия'', каза Де Кро. В момента Белгия е ротационен председател на Съвета на ЕС. Де Кро каза, че белгийските агенции работят в тясно сътрудничество с чешките власти, след като там беше разкрита операция за проруско влияние.

''Според нашето разузнаване целите на Москва са много ясни - да се помогне за избирането на повече проруски кандидати в Европейския парламент и да се засили определен проруски наратив в тази институция'', предупреди Де Кро.

Изборите за нов Европейски парламент се провеждат в цяла Европа в периода 6-9 юни. 

Белгийският премиер не даде подробности за това кой е заподозрян. Властите в страната разкриха операция за търговия с влияние в Европейския парламент през декември 2022 г., включваща длъжностни лица от Катар. Правителството на Катар отрече обвиненията.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?