Медия без
политическа реклама

Алексей Навални може да получи още 10 години затвор

15 Февр. 2022Обновена
Навални в импровизираната съдебна зала със съпругата си Юлия.
БГНЕС
Навални в импровизираната съдебна зала със съпругата си Юлия.

Най-изявеният критик на Кремъл Алексей Навални се изправя днес пред съда по нови обвинения, които биха могли да удължат присъдата му с още 10 години.

През февруари м.г. той беше осъден на две години и осем месеца затвор за нарушаване на условията по условно освобождаване, докато беше хоспитализиран в Германия заради отравянето с нервнопаралитичния агент Новичок, за което обвинява Кремъл. Докато се възстановяваше в чужбина, лидерът на опозицията беше обвинен в кражба на 356 милиона рубли (4,7 милиона долара), дарени на неговата Фондация за борба с корупцията. Руските власти обявиха фондацията – която публикува експлозивни видеоразследвания за корупция на високо ниво –  за екстремистка организация миналото лято. Координаторите и доброволците от организацията бяха принудени да напуснат Русия.

Процесът срещу Навални по обвинения в измама и неуважение към съда започна във вторник в наказателна колония в град Покров на 100 километра източно от Москва. 45-годишният Навални може да получи още 10 години затвор по четири обвинения в измама и две обвинения в неуважение към съда по време на процеса за клевета миналата година заради обида към военен ветеран. Делата се гледат в рамките на един и същ процес. Поддръжници на опозиционния лидер, които обвиняват властите в опит да затворят процеса за обществеността, казват, че присъдата може да бъде произнесена до седмица. Мария Певчих, един от основните съюзници на Навални, каза, че опасността за опозиционния лидер се е увеличила, тъй като общественото внимание все повече се отклонява към потенциалната руска атака срещу Украйна. "Опасността за живота на Навални, т.е. вероятността той да бъде убит в затвора, ще се увеличи в зависимост от това какво се случва в Украйна. Шансовете вече са доста лоши, но пълната руска инвазия почти не му оставя шанс да оцелее", пише тя.

Видеоклипове, разпространени от журналисти в социалните мрежи, показват, че Навални носи затворническа униформа в импровизираната съдебна зала, заобиколен от адвокати, пазачи и съпругата му Юлия. Процесът се ръководи от съдията от Лефортовския районен съд на Москва Маргарита Котова.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви, че  е "обезпокоен от новите съмнителни обвинения срещу Алексей Навални” и призова руските власти да освободят хвърления в затвора критик на Кремъл. Навални и неговите съмишленици "са мишена заради работата им по осветляване на официалната корупция", заяви висшият американски дипломат в Twitter.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Алексей Навални, затвор

Още по темата