facebook
twitter

Първа страница

Просветният министър спря спорните учебници по история

Заместникът му Петър Николов лансира идеята МОН да пише книгите по този предмет
1306
 Илияна Кирилова

Спорните учебници по история са спрени и на издателствата са дадени препоръки за промени. Едва след като бъдат коригирани, те ще бъдат издадени. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев, който вчера коментира казуса с проектите на нови учебници по история за Х клас. Става дума за вариантите на издателствата "Булвест 2000", "Анубис", "Рива", "Домино" и "Просвета", в които учители алармираха, че липсват основни факти и оценки за периода 1944-1989 година.

"Това, което аз видях и колегите, това, което са видели и тези историци, които са реагирали, е, че има минимализиране на някои факти, недостатъчен акцент върху тези базови характеристики на периода. Има също така опит да се даде положителен акцент върху други, не толкова съществени елементи. Има си и някои откровено провокативни текстове, затова съм дал препоръки на издателствата да ги коригират. Не са утвърдени в момента тези учебници. Очаквам техния отговор", заяви Вълчев, цитиран от БНР, признавайки, че проектите вече са били одобрени два пъти - минали са през положителна оценка за съответствие с учебната програма, направена от комисия от университетски преподаватели, и през оценка за пригодност в клас - от учителите по история в страната.

Вълчев припомни, че новата програма по история за десетокласниците, утвърдена миналата година, обхваща цялата история на България, включително и най-новата история, в която "за съжаление все още има разделителни линии". "Затова и през м.г. стана дискусия, че сме акцентирали върху социалистическия период, че по-подробно сме изписали елементите на режима като репресивен апарат, Народен съд, Държавна сигурност, включен е и Възродителният процес", припомни той съпротивата през 2018 г. срещу вкарването на периода 1944-1989 г. в отделна тема. "Тази програма ние я защитихме тогава. Няма как, все пак това време ние сме го квалифицирали като режим - като тоталитарен режим", посочи министърът. По думите му въпросното време е имало своите предимства и недостатъци, но страната ни е направила политически и цивилизационен избор, който включва определени ценности, а историята е един от предметите, формиращ отношение на учениците към света. "Тези базови характеристики на режима трябва да присъстват и в учебниците", коментира той.

 

ЕКЗОТИКА

Междувременно заместникът на Вълчев - Петър Николов, лансира екзотичната идея учебниците по история да се пишат от просветното министерство, а не от авторски колективи, както е сега. Пред БНР той коментира, че 90% от скандалите с учебници у нас са свързани именно с учебниците по предмета история, и то не само заради тоталитарния режим, а заради най-различни периоди. Затова според него стои открит въпросът дали специално за този вид учебници да няма "друг тип процедура". Да се помисли за "много по-активната роля на МОН и на държавата", както и "евентуално за 1-2 учебника", които научната общност и МОН да създадат в контакти с учените и търсейки баланс, посочи Николов с уговорката, че говори от собствено име, а не от името на министерството. Относно новите учебници, по които догодина трябва да учат десетокласниците, той изрази мнение, че в тях не бива да има усещане, че "комунизмът се нормализира".

Ключови думи:

учебници по история
46

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

В новите учебници по история комунизмът вече е престъпен режим

16.08.2019

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

4905 115
МОН одобри промените в учебниците, касаещи комунистическия режим

15.08.2019

8675 207
Просветният министър е готов да утвърди три от 5-те учебника по история

05.07.2019

ЙОАНА ПЕТРОВА

444 3

Коментари

Страници

Slava
снимка на Slava

Министърът защо е спал когато чиновниците му са одобрявали новите учебници? Проспал Искра Баева, сега тръгнал да се оправдава и да шикалкави?

Хулиган

На това му се казва преформатиране.

Днес случайно се загледах в табелата на бул. Александър Стамболийски, поставена от столичните общинари.

На български и англѝски се обяснява, че като министър председател е провеждал спорни реформи.

И нито дума, че е зверски убит при военнофашистки преврат....

http://www.drago.info/

Sine_metu

Няма смисъл да се коментират болни хора. Болните съзнания, и червени, и сини, са обект на медицински грижи и - задължително! - на изолация от младите умове.

 

Периодът 1945 - 1989 се разказва просто : осем петилетки. Казва се какво е била България през 1945 - изостанала аграрна страна, посочва се целта - да се преодолее изоставането и с по няколко думи се изброява построеното през всяка от осемте петилетки. Обобщава се с малко статистика : децата трябва да получат представа какво и колко сме произвеждали в резултат на индустриализацията и се допълва с качествени оценки : ускорено социално- икономическо развитие, но и еднолично господство на една партия, ненужни репресии, свръхцентрализирано управление, недопускане на частната собственост и предприемачество; неизбежно изчерпване на възможностите.

 

Няма нужда децата да се осакатяват от болните амбиции на болни хора

циникЪтхедонист

?

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

И кво, не искат пари за тази велика "книга- евангелие"? Много съмнителна работа. Точно колко модерно земеделие и могъща ще да е била тази индустрия, щом не можеше да осигури кисело мляко и хляб, та се налагаше народонаселението да се реди сутрин по тъмно на опашки. А енергетиката караше на режим дискотека 2/2. Сигурно пак е някоя уйдурма- соц.-ком. пропаганда.

Michael_P

"Точно колко модерно земеделие и могъща ще да е била тази индустрия, щом не можеше да осигури кисело мляко и хляб, та се налагаше народонаселението да се реди сутрин по тъмно на опашки."

 

YES!  YES!  YES!  Не само това, беше и страхотно скъпо!   Хлябът 15 стотинки, киселото мляко 18 стотинки, кашкавала от овче мляко 3 лева и шестдесет. Обикновенният човек не можеше да си го позволи! Аз не мога да разбера на Стамболийски улица и плоча, на Лучников паметник, а на Желю Желев нито улица нито плоча.

Backspacer

Редях се сутрин по тъмно на опашки за кисело мляко за децата /с хляба нямаше проблеми/ по времето на "за Бога, братя, не купувайте". В началото на "демокрацията".? 

Sine_metu

Ср., 26/06/2019 - 11:06 (нов)

Backspacer

 

Абе ти на очите си ли вярваш или на кара- тъпана?

Миряна Б.

Аз съм от някогашните деца, които с очите си виждаха растежа. Баща ми ме заведе на откриването на язовир "Сталин" и инженерите ми отвориха люка към турбините да видя могъществото им. Доста се наплаших, но не дадох да се разбере. След време ходихме на някакви каскади, не помня къде. Много бях електрифицирана! Били сме и при строеж на кораб. в Бургас.

Днешните деца не ги водят. То няма къде!

браун

И бащата на Марийка от Горно Нанадолнище я завел на язовира, но не и дали да види турбините. Щото инженерите имали друга работа. И тя много плакала.

Sine_metu

Как да няма?

Аз водих, не точно водих и не точно деца, да кажем студенти, на язовир „Кърджали“. Гледка неописуема. В смисъл отпървом не вярваха на очите си, после почнаха да питат кога е построен. Замислено отвръщам „След втората национална конференция на СДС, или май беше третата.“

Е те тогава трябваше да видиш що е то глътнати граматики...

Не беха и чували за язовир „Кърджали“, естествено, ама противоестественото  съчетание СДС и строителство ги хвърли направо в амок

Калорифер

По думите му въпросното време е имало своите предимства и недостатъци - интересно, единственото предимство, което си спомням (и което не съм убеден, че трябва да влезе в учебник по история), е че бяхме млади. 

Sine_metu

Като немаш пари, всичко ти е скъпо, като немаш ВНД, всичко ти е тъпо

Миряна Б.

Никой не може да ни отнеме миналото. А то личи по яхтите и уиндсърфовете по язовир "Искър". Има го язовира! Не е строен с европари от Бойко! Имаме и образованието! А вие, повечето?Миль пардон.

Калорифер

Да не искаш да кажеш, че ако не бяха тези дето са построили язовира, да го построят, друг нямаше да може да го направи и сега вместо яхти и сърфове, щяхме да берем гъби по тези дерета? 

Sine_metu

Що, ти друго ли искаш да кажеш?

Трийсет години не можаха да преброят язовирите. Пиша ти бавно : трийсет години не преброиха, нали знаеш какво е това - едно, две, три..., не можаха да преброят язовирите.

Както се казва, нищо, но от сърце

Миряна Б.

Министърът защо е спал когато чиновниците му са одобрявали новите учебници? Проспал Искра Баева, сега тръгнал да се оправдава и да шикалкави?

 

Славо, с какво ти боде очите проф.д-р Искра Баева, историк? Ти каква си?

Миряна Б.

И бащата на Марийка от Горно Нанадолнище я завел на язовира, но не и дали да види турбините. Щото инженерите имали друга работа. И тя много плакала.

Инженерите нямаха друта работа, освен да наглеждат турбините. Марийкините инженери е трябвало да бъдат глобени заради затворения люк. Турбините са тяхна работа, не на случайните зрители.

браун

Изумително е, каква представа за труда на инженерите имат някои хуманитари?! То, затова начертатеьная се явява непреодолима преграда!

Yantar

Някой чел ли го е тоз учебник? Така и не ми стана ясно какво скандално има в него. Гледах едно интервю на Х. Христов и човекът се оплакваше от това дето не го пише, вместо това което пише. Обясняваше, че ненаписаното е плод на някаква комунистическа конспирация подкрепена от ДС и КГБ, срещу която сам се бори. Сигурно е така. 

mercury
снимка на mercury

Министърът защо е спал когато чиновниците му са одобрявали новите учебници.

 

Не са ги одобрявали чиновници. Авторските колективи включват историци с научни титли, т.е. високо квалифицирани специалисти.  След това тези учебници се дават на рецензенти - 5 - 6 души, които също са хора с научни титли - от БАН, или университетите, и които в рецензиите си изискват да се извършат определени промени от авторите. Когато тези промени (поправки) се извършат, издателствата пращат копия на поправените страници на проектоучебниците отново на учените рецензенти, които чак след това одобряват, или неодобряват учебниците . Така въпросните учебници са минали през двойна научна обработка. В този смисъл, предложението на зам.-министъра учебникът по история да се прави от учени историци е тъпо, защото въпросните учебници са минали пред очите и през умовете на въпросната научна историческа общност преди да ги е одобрила. Христов требе да се обърне към рецензентите, а не към авторите, защото те, като автори, имат право на гледна точка, след като са спазили заложената от МОН учебна програма. Проблемът на Христо Христов явно е, че не са сложени мноо яки акценти върху определени теми, върху които на него му се иска да има. Ама той къв е?!  И няма ли кой да му обясни, че комунизъм никъде досега не е имало в нито една държава. Наште комунисти преди повече от 30 години обещаваха, че нявгъш ще изградим комунизма. Терминът е социалистическа система, или тоталитарен социализъм, тоталитаризъм. Комунизмът е обществено учение.   

Въпросът може да е и напълно технически. Всеки учебник има формат, определен брой знаци на текста и прочие издателски изисквания, и когато авторът е надвишил тези неща, редакторите в издателствата "режат" от авторските текстове, за да ги напаснат на формата. Уроците във въпросния учебник на "Булвест", в който Баева е автор са по 4 страници - всички уроци, от еволюцията на маймуната до Бойко Борисов. На тия 4 страници трябва да има различни дидактически елемети - урочен текст, изображения, речник, допълнитерна информация, портрети, документи, карти, таблици, схеми... Не е възможно да се пише в подробности за събитията и явленията, а и трябва да се пише достъпно за деца на 16 години.  Така че е възможно Баева някъде да е писала, че преди Народния съд са били избити 30 000 души, а редакторът, за да си освободи място, да е съкратил цифрата. Обаче в първия урок на Баева (ако тя му е автор) в учебника  пише черно на бяло - " През лагерите от 1945 до 1948 г. (за 4 години - б.м.) минават 8 160 души, а стотици "неблагонадеждни" са изселвани от градовете." Има информация и за лагерите, и за Народния съд, и всичко, което се изисква от учебната програма на МОН.

Въпросният Христо Христов, ако е искал да представи своята и на свои съмишленици гледна точка за времето на социализма със съответните акценти, е имал пълното право да събере авторски екип, който, спазвайки учебната програма на МОН, да излезе със свой проектоучебник. След одобрение на рецензентите учебникът му щеше да излезе на свободния пазар и там учителските колективи по места щяха да преценят дали да учат учениците им по него, или не. След като не се е възползвал от демократичното си право да участва в конкурс за учебник (за да просветлява младежта) и да излезе на свободния пазар с такъв нема нужда да лае по медиите. 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

 И няма ли кой да му обясни, че комунизъм никъде досега не е имало в нито една държава. Наште комунисти преди повече от 30 години обещаваха, че нявгъш ще изградим комунизма. Терминът е социалистическа система, или тоталитарен социализъм, тоталитаризъм. Комунизмът е обществено учение.   

Айде сега глупости. Държавата беше комунистическа като управление - еднопартиен режим на комунистическата партия (БЗНС не го броим защото той не беше самостоятелна партия, в устава му пишеше, че изпълнява решенията на БКП).

First Strike

Айде сега глупости. 

И без анонса се вижда.

mercury
снимка на mercury

Комунистическите партии в Източна Европа представляват работническата класа в държавите си чрез налагане на Диктатура на пролетариата. В интерес на въпросния пролетариат, комунистическите партии трябва да изградят социализъм.  Комунизмът е бъдеще пожелателно.

Всяка еднопартийна политическа система се нарича тоталитаризъм

 

ПП. МОН се излага, страхувайки се от медийни скандали, като "кляка" на всяка гракнала сврака. 

kontra789

Младото поколение идея си няма каква индустриална страна беше България по времето на социализма. Ние бехме водещи в електрониката в социалистическия лагер, имаше 7 предприятия в тази система. Заводите за запаметяващи дискови устройства в Стара Загора и Пловдив бяха част от тази система, с най-съвременните за онова време машини, свързани и с изработката на компютри през 70-те и 80-те години. ЗЗУ Стара Загора беше приватизиран от унгарец, който демонтира всички машини и ги премести в Унгария, те все още работят там. Ако искате да знаете какво представляваше енергетиката на България, поситете сайта: http://rns.bg/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80.... Тук има умопомрачителни данни. Нашите специалисти в енергетиката бяха на високо ниво и затова бяха канени в други стани за споделяне на опита.Имахме и развита фармацефтична промишленост, химическа, селскостопанска и свързаната с нея консервна промишленост. България беше на 29 място по индекса на развитие. Тези мижави хора, хванали се на хранилката на Сорос и станали слуги на западните страни, които ни разрушиха индустрията са малцинство но са много кресливи, за да скрият посредствеността си и недостатъчния умствен капацитет да изведат страната на по високо ниво.

плувецът

Били сме водещи в електрониката в социалистическия лагер, ама аз защо за пръв път видях компютър и разбрах дали има почва у нас едва през 1990 г.?

Backspacer

Щото си слепец. В средата на 80-те бях на копие на американски компютър и попълвах тест по статистика, баси. Ти къде беше, ве плувец?

Devil in Exile

Браво! Заставам зад всяка дума по-горе. Лъжейки младите поколения ние ги обричаме на робство. Шепа продажници разрушиха за жълти стотинки постиженията на този период.

Devil in Exile

Имахме компютърна зала в училище с Български компютри Правец още през 1984 г. Сега имаме нищо. Ще плащаме милиарди за ненужни самолети, вместо да ги инвестираме в образование и култура.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Тоталитаризъм без еднопартийна система не може ли да има? Според мен - да. Тоталитаризмът е форма на управление, която не допуска свободна инициатива в нито една сфера на живота: политика, икономика, комуникации, културен живот.... За целта тя може да упражнява терор, за идеоогията си може да разчита на партиен апарат, но те не са задължителни.

Що се отнася до комунизма, не е задължително ние, оценявайки комунистическото управление , да се придържаме към неговата идеологическа парадигма. В древна Гърция и Рим не са осъзнавали себе си като "робовладелски общества", още по-малко като "антични". Средновековието получава това си име постфактум от италианските хуманисти, за термина "феодализъм" да не говорим.  Ние създаваме и прилагаме терминология , без задължително да се съобразяваме с това дали терминът разбиран по същия начин в съответното общество и време: милиции, икономика , класи и прочее. Затова не сме задължени, подобно на Параграфа, да наричаме периода 1948-1990 "народна демокрация".

Аз наистина не мога да разбера защо "комунистическо управление" (независимо дали е строяло "социализъм", "комунизъм" - строеше и двете първото като стадий на второто) или "комунистически режим" те подразни толкова. Забелеката ми по-горе запазва валидността си.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×