facebook
twitter

Първа страница

Правителството за втори път не успя да сключи сделка с царя

За разлика от братовчедите си херцози Сакскобургготски не се отказва от горите в Рила
3009
Снимка: Архив
Cимeoн Caĸcĸoбypггoтcĸи и сестра му Мария-Луиза (в средата) остават страна по делото за горите в Рила.

Министерството на земеделието е предложило споразумение на Cимeoн Caĸcĸoбypггoтcĸи и роднините му по всички дела за царските имоти преди няколко месеца, но бившият премиер е отказал. Това съобщи за "Сега" адвокатът му Ели Христова. "Правихме опити за споразумение с държавата по всички дела, но такова не се постигна", каза тя.

Ден по-рано Софийският окръжен съд одобри сделка между държавата и шестима братовчеди на бившия премиер по линия на леля му Надежда, съобщи "Де факто". Те са се отказали от претенциите си за част от 16 500 дка гори в Рила. Cтaвa дyмa зa 16 имoтa, въpнати пpeз 2000 г. и 2003 г. oт oбщинcĸaтa пoзeмлeнa cлyжбa в Caмoĸoв нa нacлeдници нa цap Фepдинaнд. Петимата херцози и една херцогиня са заявили писмено, че царските имоти всъщност са държавни и че няма да имат претенции към държавата за обезщетения, неустойки, вреди, пропуснати ползи и добиви.

Христова не пожела да съобщи какво е предлагано на Сакскобургготски. От земеделското министерство отговориха на "Сега", че информацията трябва да бъде поискана от адвокатската кантора на Ирен Савова, която представлява държавата по делото. Оттам казаха, че не им е известно държавата да е преговаряла с бившия премиер. 

Интригата с бившия цар е, че той съди държавата в Страсбург заради мораториума, наложен върху ползването и разпореждането с върнатите му имоти през 2009 г. Миналия април съдът в Страсбург даде на държавата 5 месеца срок, през които да реши дали да се споразумее със Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок до 13 септември 2018 г., или да изпрати възражение срещу жалбите им. На финала се разбра, че позицията на правителството ще гласи, че жалбите са недопустими и неоснователни.

Интересът на управляващите да сключат сделка с наследниците на Борис и Фердинанд е огромен, защото Европейският съд по правата на човека вероятно ще осъди България да плати немалко обезщетение. Единственият шанс искът там да бъде изтеглен е да се предложи подобаваща компенсация. 

През ноември 2017 г. отново имаше опит за споразумение - този път по делото за собствеността на двореца "Врана". Тогава Министерството на регионалното развитие и благоустройството поиска от съда спиране на производството. Юристи допуснаха, че е възможно например държавата да предложи да плати на Сакскобургготски за ремонтите в двореца, а той да оттегли претенциите си за собственост. Друга възможност била той да получи правото на ползване, докато е жив. И от тази сделка не излезе нищо. 

След провала на втората сделка ответници по делото за горите остават Caĸcĸoбypггoтcĸи и сестра му Mapия-Лyизa, както и дружествата "Агротуризъм", "Бороспорт" и "Хастигс", на които Симеон и сестра му са продавали земи. Една от сделките е за имот от 10 дка край Бели Искър, възстановен на наследниците на Фердинанд и продаден на "Агротуризъм" ООД с пълномощни и от херцозите, които твърдят, че не са получили приходи от тази продажба.

През 2015 г. по делото за рилските гори беше изготвена експертиза, според която Caĸcĸoбypггoтcĸи и сестра му са спечелили над 2 млн. лева от 2003 г., когато са влезли във владение, до 2009 г. Тя обаче беше оспорена от защитата. От всички заведени дела държавата окончателно е спечелила две - за Саръгьол и Ситняково. В края на месеца Върховният касационен съд (ВКС) е насрочил делото за "Царска Бистрица", а това за "Врана" е висящо пред Софийския апелативен съд, след като царските наследници го изгубиха на първа инстанция. 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гръцки медии пак водят кампания срещу българи с имоти на Халкидики

18.06.2019

5614 21
България зае 18-о място сред 56 страни по поскъпване на жилищата

18.06.2019

Алиса Иванова

294 1
Борисов отрича да има недекларирана къща

23.05.2019

3351 40

Коментари

cisco1

По закон се наследяват както имоти , така и задължения, така че защо държавата все още не е завела дела срещу наследниците на виновните за всички национални катастрофи? Сакскобурготскио не се е отказал от наследство така че дължи обезщетения.

peniko

А бе да му  наименоват един булевард в София та да миряса. Ами сърди се човека - на баща му има, на сестра му има, а на него няма .....

САТЪР
снимка на САТЪР

А трябва  крило в централния затвор да наименоват.

генек

Защо СДЕЛКА? Когато се вижда, че копанар се мъчи да лъже и отмвъкне нещо?

----------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

dissidentbg

За какъв цар пишете?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×