facebook
twitter

Първа страница

Под натиск "Бул инс" склони да плати по 50 000 лв. за жертвите край Своге

Застрахователят промени позицията си след общественото възмущение и среща с КФН
1139
БГНЕС

Застрахователната компания "Бул инс" склони да плати по 50 000 лв. обезщетение на близките на загиналите в катастрофата край Своге. Освен това застрахователят няма да оспорва в съда разпореждането на Комисията за финансов надзор (КФН) сумата да бъде изплатена веднага. Обратът в решението на компанията дойде след силен обществен натиск. 

Във вторник наследниците на три от 20-те жертви в зловещата катастрофа се оплакаха, че са получили само по 10 лв. обезщетение по сметките си. Вчера в сутрешния блок на Би Ти Ви изпълнителният директор на застрахователната компания Стоян Проданов бе категоричен, че компанията не дължи никакво обезщетение, защото транспортната фирма, с която са сключили застраховка "Злополука", всъщност не извършвала обществен превоз на пътници. От "Бул инс" посочиха, че пътуването не е било предварително обявено пред Агенция "Автомобилна администрация", липсвали и документи, на базата на които да се плати обезщетение, пътният лист не покривал маршрута, а списъкът с пътниците не бил актуален и впоследствие бил променен. 

На коренно различна позиция е КФН. "Изплащането на сумата от 10 лв. обезщетение за пътник в катастрофиралото превозно средство е противозаконно, защото законът изрично е предвидил минимална сума от 50 000 лв. за всеки пътник", обяви комисията. В КФН до момента са постъпили 6 жалби от близките на общо 7 от загиналите при пътния инцидент край Своге. Проверката на регулатора е установила, че наследниците са представили пред „Бул инс“ всички необходими документи, които се изискват по закон. 

Регулаторът посочва още, че "Бул инс" са поискали от Националната следствена служба отговор на следните въпроси: дали е установено наличието на алкохол и упойващи вещества в кръвта на водача на автобуса, дали за автобуса има издаден лиценз за обществен превоз на пътници и дали са изпълнени изискванията за случаен превоз на пътници. "Съгласно чл. 106, ал. 5 от Кодекса за застраховането (КЗ) не се допуска изискване на доказателства, за които може да се направи разумна преценка, че нямат съществено значение за установяването на основанието и размера на претенцията и целят необосновано забавяне и удължаване на процедурата по уреждането й", смята регулаторът. Според него поисканите от НСС документи "нямат пряко отношение за установяване на основанието на претенциите", а биха имали значение единствено за възникването на правото на регрес на застрахователя. "Ето защо освен неморално е и незаконно да се отказва изплащането на застрахователно обезщетение поради това, че НСС не е отговорила на запитването, а представените документи са установили основанието на претенциите", смята КФН.

Първоначално "Бул инс" твърдеше, че няма никакво намерение да изпълнява разпореждането на КФН да изплати веднага по 50 000 лв. на наследниците на всяка жертва. Преведените 10 лв. не били обезщетение, а част от административна процедура, за да не бъдат допълнително санкционирани, че не изпълняват решение на КФН, което оспорват в съда. 

Само за няколко часа обаче застрахователят смени позицията си заради силния обществен отклик и след среща с КФН. В специално изявление пред медиите вчера Проданов заяви: "Независимо от нашата убеденост в правотата на защитаваната позиция поставихме моралните норми над юридическите изисквания, защото считаме, че човешкият живот не струва нито 10 лв., нито 50 000 лв. Нашето решение удовлетворява обществения интерес."

 

ИЗПЛАЩАНЕ

От "Бул инс" поканиха засегнатите близки да предявят своите претенции в офисите на компанията. Това се отнася за наследниците както на загиналите, така и за ранените при катастрофата. Парите ще бъдат изплащани в срок от 15 дни след подаване на всички необходими документи. От застрахователната компания призоваха за по-строги регулации и контрол на обществения превоз.

 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пенсионирането на учители ще струва още 21 млн. лв.
Таванът на обезщетение за смърт на пътя ще се фиксира на 60 000 лв.

13.08.2019

Мила Кисьова

993 9
Нови протести срещу мерките в борбата с африканската чума по свинете

07.08.2019

1280 27

Коментари

пенка пенева

бати е направил предложение, на което не са могли да откажат!

vasilevil

Няма правила в тая дзържава!Трябва да се месят тв-та и журналя че да ти дадат парите!Те и затова хората бягат през глава!

Интервал

Ако произхода на въпросния застраховател бе по-широко известен, вероятно нямаше да има и някакви големи очаквания за плащания... и клиенти нямаше да има.

HBK

Доживяхме и това чудо – рекет над рекетьорите. Под обществен „натиск”.

Не всички рекетьори са застрахователи; но всички застрахователи (Български) – са рекетьори.

 

Хеле пък това за „моралните норми” и за „обществения натиск” върху „застрахователите” звучи

толкова убедително, колкото ... прогнозата за времето по талавизията.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×