facebook
twitter

Първа страница

Гражданите ще платят за най-мистериозното дело от ерата на Филчев

И третият оправдан за убийството на ямболската адвокатка осъди прокуратурата
5275
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Дълги години Орлин Аврамов беше на подсъдимата скамейка за убийството на Надежда Георгиева.

Орлин Аврамов - съден и оправдан по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, станало през 2000 г., осъди на първа инстанция прокуратурата да му плати обезщетение.

Искът му срещу държавното обвинение е за незаконно обвинение и заради нарушаване на правото му наказателното дело срещу него да се гледа в разумен срок. Това става ясно от решението на съдия Вергиния Мичева, която определя, че Аврамов трябва да получи 9000 лв. Аврамов претендира за 510 хил. лв. заради "негативни психически преживявания, страх, несигурност от изхода на делото, раздразнение, депресия, накърнена чест и достойнство, уронен авторитет".

Обезщетението вероятно щеше да е по-голямо, но Аврамов не е довел обещаните свидетели, които да разкажат как му се е отразило делото за убийството. "При това положение съдът приема, че е претърпял единствено нормалните, обичайни морални болки и страдания от участието си в наказателното производство, образувано по незаконно повдигнатото обвинение в тежко умишлено престъпление, за което впоследствие бил оправдан с влязла в сила присъда", пише в решението. 

Другият оправдан по това знаково дело - Пламен Калайджиев, вече има окончателно присъдени 30 хил. лв. обезщетение. И Димитринка Калайджиева осъди държавното обвинение за 10 хил. лв., чака се дали Върховният касационен съд ще потвърди.

Процесът за убийството на Надежда Георгиева, което стана през 2000 г., приключи окончателно с оправдателни присъди през 2015 г.  В мотивите на Софийския градски съд бе записано, че изходът от делото е бил предизвестен заради "пълно бездействие на разследващите, крещящ непрофесионализъм, прикриване на оневиняващи доказателства за подсъдимите и нито едно пряко доказателство, което да подкрепя обвинението". Апелативните магистрати също не спестиха критики към разследващите. 

30-годишната Георгиева беше открита посечена в дома си в столицата на 28 февруари 2000 г. Случаят се прочу заради замесването на висши магистрати. Докато Никола Филчев беше главен прокурор, процесът беше обвит в мистерия и се гледаше при закрити врати. От решението на Мичева става ясно, че дори от адвокатите е искан допуск до строго секретна класифицирана информация, за да четат материалите по него.

 

ПОКАЗАНИЯ

Обвиняем бе и прокурорът Николай Колев, но той беше убит на улицата. Според съпругата му Нанка Колева, също висш прокурор по това време, убиецът е главният прокурор. Тя заяви като свидетел в съда, че първият следовател по делото Илия Илиев бил стигнал до този извод и го споделил с прокурора Колев. Илиев обаче издъхна, докато чакаше среща с приемника на Филчев - Борис Велчев, през март  2006 г. Преди това следователят беше отстранен от разследването и срещу него също тръгна дело - за съобщаване на служебна тайна, разгласяване на следствена тайна и осуетяване на наказателно преследване. "Илиев беше при Велчев да говори точно за това дело", твърди Колева. Двете убийства - на прокурора Колев и на адвокатката, остават неразкрити и досега.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Делото срещу Александър Томов струва над 80 000 лв. на данъкоплатците

28.12.2018

1974 15
Прокуратурата отново е осъдена заради незаконно обвинение
Тъй като сте абсолютен прокурор - на диванчето!

03.12.2018

1060 1

Коментари

Братя Стругацки

В мотивите на Софийския градски съд бе записано, че изходът от делото е бил предизвестен заради "пълно бездействие на разследващите, крещящ непрофесионализъм, прикриване на оневиняващи доказателства за подсъдимите и нито едно пряко доказателство, което да подкрепя обвинението"

 

А стига бе, и това се отнася до полицаите? Дето си скъсвали гъза от работа по някакъв Файтър във форума? Не може да бъде!

FuFighter

Това се отнася до прокуратурата, братя! Тя наблюдава и е господар на досъдебното производство, дава указания и отстранява пропуски. Поне като не знаеш, не пиши!

eric marsai
снимка на eric marsai

Тъпата мантра как "ние", "гражданите" и пр. сме щели да платим, не взе ли да се изтърква вече? Че не лови дикиш за оправдаване на престъпни фигури пред обществото е очевидно. Като че ли някой знае какво плаща и с какво плаща, с мързела и кражбите.... 

А най-загрижените "плащачи" са тукашните кибици със зелени чорапки и пенсии, които висят на държавния бюджет. Щото цял живот за пет пари работа не са свършили, освен онази, в клозета, с дебелите последствия. Офицер-кашици и партийни секретари.

eric marsai
снимка на eric marsai

Убийствата - неразкрити, а разни заподозрени - оправдани, грандиозна логика, БГстайл

Влез или се регистрирай за да коментираш