facebook
twitter

Първа страница

Финансовият министър призна за още пробиви в търговията с горива

1 204
 Илияна Кирилова
Министърът на финансите Владислав Горанов засипа депутатите от парламентарната комисия за противодействие на контрабандата с числа за успехи в борбата със сивия сектор.

Половин година след като премиерът Бойко Борисов се похвали, че контрабандата на горива е сведена до минимум и зорко се следи пътят на петрола от пристанището до бензиностанцията, финансовият министър Владислав Горанов заяви пред журналисти, че правителството подготвя нови законодателни изменения, които да засилят контрола.

Една от мерките, които ще бъдат предприети, е поставянето на видеонаблюдение в данъчните складове за сметка на собствениците им, което да следи изнасянето на стоки, които не са въведени в системата. "Ще поставим изисквания камерите да имат техническа възможност да разчитат номерата на превозните средства, които извеждат горива", уточни Горанов. По негови думи ще бъде въведен и контрол на стоките, които са освободени от акциз като разредители или кофражни масла. "Имаме съмнения, че под икономическото обяснение, че с бензин се произвеждат разредители за химическата промишленост, впоследствие той се използва за гориво. Т.е. избягва се плащането на акциз“, обясни финансовият министър. Планира се още да има изискване за поставяне на измервателни уреди в складовете, които да са автоматично свързани с Агенция "Митници".

Целта на тези мерки е да се сведе човешкият фактор до минимум. „Съгласете се, че не можем във всеки данъчен склад да сложим по няколко митничари или данъчни или дори да ги сложим, нямаме гаранция, че след време човешкият фактор няма да заработи срещу интереса на държавата“, призна финансовият министър риска от корупция. Въпреки хвалбите на Борисов, че контрабандата на горива е нищожна, Горанов изрази противоположното мнение: "Идентифицирали сме, че по отношение на горивата рисковете все още са на високо ниво“. По негови думи загубите от избягване на акциз и ДДС върху горивата възлизат на стотици милиони. Пред депутатите обаче Горанов изтъкна, че приходите от акциз в сравнение с 2014 г. са нараснали с 14 млрд. лв. "Държавата е отвоювала една огромна територия от сивия сектор", похвали се финансовият министър. 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Починалите пациенти с коронавирус надхвърлиха 1 млн. в света

27.09.2020

Обновена

1977 20
Фирмите с компенсации за вируса няма да губят от тях при запори

23.09.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

267
Англия ограничи работното време на ресторантите заради Covid-19

22.09.2020

Обновена

801 1

Коментари

Бург Гаски

Целта на тези мерки е да се сведе човешкият фактор до минимум.

Човешкият фактор е проблем, нали? А защо премахвате машинното гласуване и не въведете електронното такова?

tatyana1

Човешкият фактор е проблем, верно. Ама май най- големият е в министерствата.

1) Защо все не могат да се справят със задълженията си, и възлагат разни анализи на външни изпълнители? Те какво правят?

2) Когато държавните институции не се справят с контрола, прехвърлят проблема на бизнеса да им върши работата: я нов вид фискални устройства, я нови камери. Обаче човешкият фактор е проблем, нали? Когато някой няма идея как да се организира контролът, колкото и данни да получи, няма да са му от полза- освен данни трябва и анализ.

Sir Mano

Пред депутатите обаче Горанов изтъкна, че приходите от акциз в сравнение с 2014 г. са нараснали с 14 млрд. лв.

Ихаааа! Тук пише друго:  https://customs.bg/wps/wcm/connect/customs.bg28892/73d5160b-1c74-4a06-9269-9dbf8ebae679/otchet+2018.pdf?MOD=AJPERES&CVID=

През 2018 г. приходите от акциз (касово изпълнение) са в размер на 5203.2 млн. лв., което представлява 101.0% изпълнение на заложеното в Закона за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ) за 2018 г.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш