facebook
twitter

Първа страница

Депутатите си готвят предизборна ваканция

410
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова засега отрича, че депутатите ще излизат отново във ваканция, но предложението е в дневния ред на парламента.

Току-що завърнали се на работа, депутатите отново си подготвят ваканция, а като повод за нея са местните избори на 27 октомври. Предложение Народното събрание да не работи от 16 октомври до последния работен ден преди местния вот, тоест две седмици, е било внесено в деловодството на парламента от представители на управляващото мнозинство плюс ДПС и "Воля". Някои от вносителите обаче отрекоха да има окончателно решение за извънредна ваканция по вота, а на въпрос на "Сега" какво гласи предложението и кога ще се гледа в зала, председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че "няма такова нещо" и че това е "фалшива новина".

Въпреки това неофициално депутати от БСП коментираха пред "Сега", че още миналата седмица управляващите са сондирали с тях как възприемат идеята да излязат в предизборна ваканция. Те твърдо са заявили, че не са съгласни и че не "влизат в подобни игри". Затова и никой от парламентарната група на БСП не е подписал предложението за решение.

"Част от темите, които обсъдихме днес сутринта на председателски съвет, беше и как да работим през октомври", каза пред "Сега" Нигяр Джафер, зам.-председател на парламента от ДПС. Тя не знаела какво пише в окончателния вариант на решението, което е заложено като точка от дневния ред на пленарното заседание в четвъртък.  

Под предложението за извънредната почивка според "Медиапул" стоят подписите именно на Даниела Дариткова, Нигяр Джафер, Искрен Веселинов (ВМРО), Валентин Касабов (НФСБ) и Полина Цанкова ("Воля"). Ако вносителите не го ревизират или оттеглят,  то ще мине безпроблемно в пленарна зала. Депутатите, чиято програма напоследък отново не е особено натоварена откъм законодателство, на практика ще пропуснат 6 пленарни заседания. Те ще продължат да работят в комисиите, но събирането на кворум ще им е трудно.

"На народните представители ще се признават транспортни разходи, извършени само по повод участие в заседания на парламентарните комисии", искат вносителите. 

Излизането в предизборна ваканция на депутатите се случва преди всички избори, включително и при евровота през май. Това обаче не е изрично записано в парламентарния правилник. Оправданията за подобни извънредни почивки е, че обикновено по-голяма част от депутатите са заети около изборите и че преди вот, ако залата не е пуста, се превръща в арена на предизборни препирни.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Насрочиха делото за касиране на изборите в София

18.11.2019

631 10
Станишев: С Нинова БСП не може да спечели парламентарни избори

18.11.2019

2210 53
ЦИК: Няма данни за тежки нарушения на вота в София

12.11.2019

544 15

Коментари

маргаритка2

Те трябва да решат в крайна сметка депутати ли са или лукови глави?

 

Какво значи "заети с изборите", депутатството да не им е хоби??

Сармат
снимка на Сармат

тази ваканция  платена нали  и даже с бонуси?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×