facebook
twitter

Първа страница

Депутатите си готвят предизборна ваканция

410
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова засега отрича, че депутатите ще излизат отново във ваканция, но предложението е в дневния ред на парламента.

Току-що завърнали се на работа, депутатите отново си подготвят ваканция, а като повод за нея са местните избори на 27 октомври. Предложение Народното събрание да не работи от 16 октомври до последния работен ден преди местния вот, тоест две седмици, е било внесено в деловодството на парламента от представители на управляващото мнозинство плюс ДПС и "Воля". Някои от вносителите обаче отрекоха да има окончателно решение за извънредна ваканция по вота, а на въпрос на "Сега" какво гласи предложението и кога ще се гледа в зала, председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че "няма такова нещо" и че това е "фалшива новина".

Въпреки това неофициално депутати от БСП коментираха пред "Сега", че още миналата седмица управляващите са сондирали с тях как възприемат идеята да излязат в предизборна ваканция. Те твърдо са заявили, че не са съгласни и че не "влизат в подобни игри". Затова и никой от парламентарната група на БСП не е подписал предложението за решение.

"Част от темите, които обсъдихме днес сутринта на председателски съвет, беше и как да работим през октомври", каза пред "Сега" Нигяр Джафер, зам.-председател на парламента от ДПС. Тя не знаела какво пише в окончателния вариант на решението, което е заложено като точка от дневния ред на пленарното заседание в четвъртък.  

Под предложението за извънредната почивка според "Медиапул" стоят подписите именно на Даниела Дариткова, Нигяр Джафер, Искрен Веселинов (ВМРО), Валентин Касабов (НФСБ) и Полина Цанкова ("Воля"). Ако вносителите не го ревизират или оттеглят,  то ще мине безпроблемно в пленарна зала. Депутатите, чиято програма напоследък отново не е особено натоварена откъм законодателство, на практика ще пропуснат 6 пленарни заседания. Те ще продължат да работят в комисиите, но събирането на кворум ще им е трудно.

"На народните представители ще се признават транспортни разходи, извършени само по повод участие в заседания на парламентарните комисии", искат вносителите. 

Излизането в предизборна ваканция на депутатите се случва преди всички избори, включително и при евровота през май. Това обаче не е изрично записано в парламентарния правилник. Оправданията за подобни извънредни почивки е, че обикновено по-голяма част от депутатите са заети около изборите и че преди вот, ако залата не е пуста, се превръща в арена на предизборни препирни.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кание Уест отпадна от битката за президент заради фалшиви подписи

08.08.2020

417 2
Няма как Борисов да оцелее до края на мандата

08.08.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

17322 20
Без машини не може да има избори, твърди Михаил Константинов

06.08.2020

2444 37

Коментари

маргаритка2

Те трябва да решат в крайна сметка депутати ли са или лукови глави?

 

Какво значи "заети с изборите", депутатството да не им е хоби??

Сармат
снимка на Сармат

тази ваканция  платена нали  и даже с бонуси?

Влез или се регистрирай за да коментираш