facebook
twitter

Първа страница

Декларациите на "спящи" фирми пак задръстиха Търговския регистър

До 31 март през Агенцията по вписванията трябва да минат поне 100 000 управители на дружества и десетки хиляди НПО
6190
Сега
Стотици управители на фирми без дейност задръстват централния офис на Агенцията по вписванията в София от началото на последната седмица от срока за подаване на задължителните годишни декларации по Закона за счетоводството. За да се стигне до едно от 13-те обслужващи гишета, е необходимо да се изчака опашка от около 300 души, което изисква два часа стоене на крак. Самата обработка на документите отнема между 3 и 5 мин. на човек.

Въпреки хвалбите на управляващите за намаляване на административната тежест и тази година офисите на Агенцията по вписванията (АВ) в края на март бяха задръстени от десетки хиляди собственици и пълномощници на фирми, които трябва да подадат задължителната годишна декларация за липса на дейност. Декларации се изискват и от няколко десетки хиляди неправителствени организации (НПО). Това се случва за втора поредна година, без да има смислено обяснение защо се налага този тормоз. Крайният срок за внасяне на документа за "неактивност" по чл. 38, ал. 9, т. 2 от Закона за счетоводството изтича в края на месеца.

Както обикновено, натоварването е най-голямо в столицата. Между 1:45 ч. и два часа стоене на крак отнемаше подаването на декларация за фирмите без дейност в централния офис на Агенцията по вписванията в София, установи репортер на в. "Сега". Документите се приемаха на 13 гишета, като обработката отнемаше между 3 и 5 мин. на човек. Все пак е създадена организация бременни жени и майки с малки деца да бъдат обслужвани с предимство.

От Агенцията по вписванията обясниха, че от началото на годината са получили само 100 000 - или към половината от очакваните декларации за липса на дейност през 2018 г. Това означава, че всички останали ще бъдат подадени в оставащите няколко дни. Именно заради наплива АВ обяви, че ще работи извънредно и през уикенда, и напомни, че освен на гише формулярите за нулеви приходи и разходи може да се подават и онлайн на сайта на Търговския регистър – BRRA.bg. Това обаче е възможно единствено с електронен подпис. Няма логика управителят на фирма без дейност да плаща и за електронен подпис, коментираха чакащи на опашката. Те недоумяват и защо декларацията трябва да се подава всяка година, а не се приеме това да се прави единствено ако фирмата започне дейност.

Проблемът се появи през миналата година, когато с промени в Закона за счетоводството за улеснение на предприемачите те бяха освободени от изискването да публикуват годишни финансови отчети, за което трябваше да плащат и държавни такси. В същото време обаче на собствениците на неактивните фирми бе вменено ново задължение - да обявят до 31 март неосъществяването на дейност със специални декларации - лично или чрез упълномощени от тях лица. Ако изпуснат датата 31 март, те подлежат на глоба от 200 до 1000 лв. и имуществена санкция от 300 до 2000 лв.

Все още няма коментари

Още

Днес е последният ден за подаване на данъчните декларации

30.04.2019

105
НАП: Срокът за подаване на данъчните декларации изтича на 30 април

27.04.2019

647
Избрана е компания за поддръжка на Агенцията по вписванията

25.04.2019

423 3

Влез или се регистрирай за да коментираш

×