facebook
twitter

Първа страница

Цацаров ще брани прокурорите от медии и адвокати

1375
Илияна Кирилова
Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров лично се зае с изработването на процедура за публична реакция в случаите, когато са засегнати независимостта и доброто име на обвинител или следовател. Той даде пример за случай, в който е било засегнато името на прокурор - при делото за срутената сграда на ул. "Алабин". След произнасянето на оправдателните присъди наблюдаващият прокурор Милко Момчев коментира, че те са заради свидетел, който е сменил показанията си. В отговор защитата поиска дисциплинарни санкции срещу него, докато ръководството на прокуратурата го защити. Според Цацаров обаче това не е достатъчно. Трябвало да има механизъм и прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет да реагира.

Цацаров обясни, че се включва в работната група, за да има синхрон. С него върху правилата ще работят и трима от членовете на прокурорската колегия.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет се дистанцира от Стандартите за независимост на съдебната власт, приети от съдийската колегия през ноември 2018 г., защото се отнасяли предимно за съдиите, и реши да си прави свои. В тях ограниченията за медиите бяха основен акцент - имаше препоръка да се криминализира намесата в работата на съдебната власт като атаките, неправомерното влияние или въздействието върху магистрати по неподобаващ начин, във връзка с изпълнението на служебни задължения. Имаше и идея за "нормативни гаранции за обективно медийно отразяване". Все неща, които според правозащитниците могат да бъдат ползвани за цензура.

Цацаров оцени високо тези идеи, затова може да се очаква, че в прокурорските правила ще се предвиди защита и от журналистите. В сервилните на управляващите медии няма критики срещу прокуратурата.

Ключови думи:

Сотир Цацаров
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата даде заден ход за корупцията "без аналог"

15.02.2019

Мартин Георгиев

2673 3
Може и да има "гнили ябълки", но някой трябва да ни ги покаже
Цацаров и МВР проговориха за случая "Гебрев" след 4 години

11.02.2019

7127 75

Коментари

генек

Че от какво да ги брани? И медиите, и НПО-тата, и самите хора предпочитат да нямат работа с... извинение, прокурорите...

А от природните щети няма как да ги укрие - майката Природа ги е наказала отдавна...

---------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Влез или се регистрирай за да коментираш