Quantcast
Бъдещият главен прокурор иска някои подкупи да не се наказват | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Бъдещият главен прокурор иска някои подкупи да не се наказват

Пенсии без таван, ведомствени жилища и специални здравни услуги за прокурорите обещава в управленската си концепция кандидатът Иван Гешев
5 807
 Илияна Кирилова
Иван Гешев беше издигнат за главен прокурор единодушно от цялата прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет. Това прави избора му на 24 октомври предизвестен.

Редица идеи за отпадане на преследването на даващите или искащите подкуп са залегнали в концепцията на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Документът беше качен на сайта на Висшия съдебен съвет във вторник. 

Една от тях е да не бъде наказателно преследвано лице, което е дало подкуп на висш държавен служител, но "доброволно съобщи на компетентните органи, макар и не незабавно, дори и когато неправомерното му поведение е било изцяло доброволно, а не в резултат на упражнено изнудване". Според Гешев трябва да има критерии, по които се прилага тази привилегия, и така гражданите ще са по-активни в оплакванията от подкупи.

Гешев възражда и старата прокурорска идея да бъде декриминализирана провокацията към подкуп. И също и възможност за споразумения по делата за корупция, когато подкупът е на стойност до минималната заплата. Това би "ускорило съществено разследванията на най-често извършваните корупционни престъпления по т.нар. "ниски и средни етажи на властта", пише Гешев в концепцията си. 

По същата схема той предлага и да се въведе фигурата на "сътрудничещия обвиняем", с помощта на когото да се разследва организираната престъпност. Алтернативно предлага сътрудниците на прокуратурата по тези дела задължително да получават наказания под предвидения от закона минимум, когато "предоставената информация е от съществено значение и може да послужи като доказателство за извършената престъпна дейност, както и за предотвратяване на предстоящи неправомерни дейности". 

Гешев показва неразбиране за функциите на съда, който единствено правораздава и би трябвало да е равно отдалечен както от подсъдимите, така и от прокуратурата. "Ще положа усилия за изграждане на хармонични отношения както със съда, така и с всички разследващи органи, в името на общата цел - успешното противодействие на престъпността", пише кандидатът в концепцията. Той се зарича и да отстоява "необходимостта от укрепване на авторитета на съда". 

Според Гешев продължителното наблюдение на ЕК върху България се използва във вътрешен план като инструмент за политическо противопоставяне. "Не е пресилено да се каже, че в определени моменти предпоставя разделение и между органите на съдебната власт, което неминуемо пречи да се отговори на обществените очаквания за справедливост", твърди зам. главният прокурор.

Интересно е, че Гешев смята, че в момента има форми на отчетност на главния прокурор, които се ползват активно. Той щял да продължи да ги следва и доразвива. Всъщност основната европейска критика към единната и централизирана прокуратура е, че ръководителят й е безконтролен и безотчетен. Гешев твърди, че е невъзможно по закон, а само "създадено усещане", че главният прокурор притежава силна централизирана власт, която му позволява да управлява и контролира всяко дело в прокуратурата. "Грешният извод за безконтролност на прокурора, който е "господар на досъдебното производство", следва да бъде разсеян чрез публичното оповестяване на резултатите от съдебния контрол, предвиден по отношение на процесуално-следствените действия в тази предварителна фаза на наказателното производство", пише още безалтернативният кандидат. "Какъвто и отпечатък да имат личностите върху системата, тя трябва да бъде организирана така, че работата и ефективността й да не зависят от отделни личности, включително и от тази на главния прокурор", коментира още Гешев.

Той обещава да "насърчава публичността", която според него съществува и в момента. Истината е, че прокуратурата е "публична" само когато й отърва, а по казуси, по които се проваля, или опъва чадър над силните на деня, мълчанието й е непробиваемо.

 

СПРАВЕДЛИВОСТТА КАТО ПРОДУКТ

В увода си Гешев пише, че "ние сме длъжни да дадем "продукта", който българските граждани очакват от нас - справедливост. Липсата й няма как да бъде оправдана или обяснена с нищо, още по-малко с буквата на закона". Той смята, че моделът на спецпрокуратурата може да сe адаптира за цялата прокуратура. А цената на криминалния преход не трябва да бъде плащана само от обикновения български гражданин и данъкоплатец.

 

ПРИВИЛЕГИИ

В концепцията си Гешев говори и за социални дейности за поддържане на висок стандарт на независимостта на магистратите и съдебните служители. Тук включва и разширяване на възможностите за предоставения пакет от социални услуги - ведомствени жилища, специализирани здравни услуги, създаване на алтернативи на ползването на ведомствените почивни бази (не посочва какви). Както и "справедливо и достойно осигуряване на жизнения стандарт" на пенсиониращите се магистрати чрез "отпадане на ограниченията на максималния праг на пенсия" и "включването им в обучителния процес за поддържане на приемствеността". Голяма част от тези обещания не зависят от Гешев, а изискват законови промени.
 

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата пусна СРС-та срещу президента Румен Радев (аудио)

28.01.2020

Обновена

МАРТИН ГЕОРГИЕВ, ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

34033 301
Гешев: Да се бият полицаи се е превърнало в национален спорт

28.01.2020

1991 17
За кожата на един президент без радост

28.01.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

11084 11

Коментари

Хулиган

Бъдещият главен прокурор иска някои подкупи да не се наказват

Те и сега не се наказват.

Но са с псевдоними - асансьори, тераси, кръстници и тъщи...

http://www.drago.info/index.php/2019/08/09/svatbata-na-prokurora/

Stern

Голяма част от тези обещания не зависят от Гешев, а изискват законови промени.

Преди какво се лъжеше най-много? Па макар и действието да е с един кон.

.

Мен лично най ме притеснява заканата да пренесе стила на спецпрокуратурата в цялата прокуратура. Значи ще стане практика да се арестува по подозрение, по донос, по вътрешно усещане. И после да се търсят доказателства. 8 месеца. Ако не стигнат, промяна на някоя запетая и още 8 месеца.

.

Това за ненаказуемост на предложилия подкуп дали не е заради другарчето му, че май има вероятност той да е инициирал, а не кметицата.

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Не им ли стигат подкупите, че искат и пенсиите да са без таван
Доц.Трътлев

Интересно е, че Гешев смята, че в момента има форми на отчетност на главния прокурор, които се ползват активно. 

 Ами тук спеца Гешев е абсолютно прав.  Глав. прокурорът се отчита на другите  двама шишковци. Това и децата го знаят.

Миряна Б.

Ако Бог Иисус Христос прочете, че справедливостта е продукт, като нещо от Била, ще започне Последният съд. Г-н Гешев да чете евангелията.

Миряна Б.

Ни справедливость у Бога никогда не существовала без любви, ни любовь – без справедливости. ... совершенства – Бог явит Себя человечеству и в последний Судный день. ... «Иисус Христос вчера и сегодня и во веки Тот же» (Евр. 13, 8). ... «Христос и на Последнем суде, – пишет богослов, – останется .

hamel

Ни справедливость у Бога

Слънце, знаеш че те обичам, но кво търсиш? Разбиране, споделяне? Не надо!  Надо бить по башкам неотвратимо! Ja, ja ?

Между другото отвратен Html - код на форума! Отде ги намериха тия програмисти - да не са били на попрафка, вместо да берат билки?

Тея такова, деца ай мийн, имат ли си претстава с кого си имат работа? Форумът не е само келнери

ГАМЕНЧЕТО

Чантаджия. Сър.

Интервал

Правилно се е ориентирал Бъдещ прокурор кандидат Иван. Като цяло, подкупите трябва да се декриминализират, иначе, така има опасност някой ден някой и да стигне то затвор, а това е недопустимо.

Danibus

Прокуратурата е страна в наказателния процес/по някога и в гражданския и административния/ и не може и е недопустимо да има "хармонични""отношения със съда. Съда не може да си позволи да има хармонични отношения с която и да е от страните, тъй като това би противоречало на неговата същност и функции, като правораздавателен орган. В едно демократично общество прокуратурата не може да въздава справедливост - това е в прерогативите единствено на съда.Задължително е да има рязко и отчетливо разграничение между съд и прокуратура в тяхната дейност и отношения, така както е по закон. Немислимо е да има каквато и да е обща хармонична дейност между тях в името на "общественото благо и справедливост" или в името на народа. 

Magi

Защо някои , нека да бъдат всички. Тоя да не мисли , че ако стане гл.пр. , ще е и м-р на МФ и МЗ? Не нам , не нам...

Влез или се регистрирай за да коментираш