Медия без
политическа реклама

Близо половината от избирателите твърдо искат нови кметове

19 Септ. 2019
Илияна Кирилова

Около месец преди местните избори в края на септември нагласите в обществото са силно разделени. Близо половината от българите - 47.3 %, искат смяна на сегашния си кмет, а 40.9 % са за запазване на статуквото в местната власт. Това сочи социологическото изследване на "Алфа Рисърч", проведено сред 1023 души в средата на септември. Според него едва около 47 % от анкетираните са отговорили, че са решили твърдо да гласуват на вота.

От агенцията обаче коментират, че на базата на заявените настроения не могат да се правят прогнози по общини. Въпреки това рязко по-критични са нагласите в големите градове (32% към 68%), по-умерени - в средните общини (44% към 56%). Най-благоприятни са прогнозите за настоящите кметове в малките населени места (51 към 49 на сто от запитаните). Затова и като най-оспорвани и с най-голяма интрига се очертават изборите в големите общини.

Изострянето на критичните настроения е най-големият резервоар за гласове срещу действащи кметове при втория тур на изборите, тъй като те катализират най-големия потенциал за протестен вот. Интересно е, че при местни избори няма същата логика и размах на протестния вот, както при националните. Общо 37.2% от анкетираните са готови да се обединят зад която и да е кандидатура "срещу" действащия кмет в името на промяната, се посочва още в анализа. Други 61.9% биха гласували в зависимост от личните качества на кандидатите и политическите си предпочитания, а не на принципа "против".

Проучването отчита още, че се увеличават критичните оценки към качеството и стила на управлението в страната. Те обаче биват разчетени от общественото мнение като излизащи от различни по ориентацията си политически сили, което не позволява консолидиране на единна опозиция.

На въпрос за коя партия биха гласували, ако предстоят парламентарни избори, 21.5% посочват формацията на Бойко Борисов, а 18.7% - партията на Корнелия Нинова. "Алфа Рисърч" измерва и потенциала на вече заявената от Слави Трифонов партия "Няма такава държава", която стартира с подкрепа от 8.3%. Подкрепата за ДПС е в рамките на традиционните 8.6 %. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата