facebook
twitter

Първа страница

България е на дъното на поредна антикорупционна класация

Родните институции не разследват наши фирми, които плащат подкупи в чужбина
1508
Асоциация

България отбеляза поредна черна точка в противодействието на корупцията. Нашата страна е сред получилите най-слаба оценка държави по прилагането на Конвенцията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за борба с подкупването на чужди длъжностни лица в международните търговски сделки. Това сочи доклад на антикорупционната организация Transparency International, публикуван вчера.

За периода 2014 - 2017 г. няма публично оповестени данни за производства в досъдебна или съдебна фаза по обвинение за този вид корупционни престъпления, пише в документа. По тази причина България попада в най-долната категория „Слабо/липса на прилагане“ на конвенцията. Тук влизат още 21 държави. Сред тях са Русия, Индия, Япония и др., които сумарно осъществяват 39.6% от световния износ. Лошият резултат на България обаче не се дължи само на липсата на разследвания и дела за подкуп, но и на слабото икономическо развитие на страната, което предопределя ниски нива на износ.

Оценката на Transparency International е, че националната правна рамка, регулираща тази материя, е достатъчно адекватна. Сред най-важните препоръки са по-добро ресурсно осигуряване на правоприлагащите органи, подобряване на междуинституционалното и международното сътрудничество и въвеждане на мерки за защита на гражданите и служителите, подаващи сигнали, което би спомогнало за разкриването на корупционни престъпления.

Като цяло докладът на Transparency International разкрива тревожна тенденция - повечето от най-големите световни износители не наказват компаниите, които плащат подкупи в чужбина. От 44 държави, включени в класацията, само 11 полагат усилия да работят по конвенцията - Великобритания, Германия, Израел, Италия, Норвегия, САЩ и Швейцария (категория „Активно прилагане“); Австралия, Бразилия, Португалия и Швеция („Умерено прилагане“). 33-те държави, класирани в категориите „Слабо/липса на прилагане“ и „Ограничено прилагане“, дават общо 52% от световния износ. Само Китай допринася с 10.8% от експорта на стоки и услуги, сочи Transparency.

„Правителствата обещаха да въведат и прилагат закони срещу подкупването на чужди длъжностни лица съгласно конвенциите на ОИСР и ООН. Въпреки това много от тях дори не разследват големи корупционни случаи, свързани с държавни дружества или високопоставени политици. Най-неблагоприятните последици от това се понасят от обикновените хора“, коментира Делия Ферейра Рубио, председател на Transparency International.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Мисията на изобличителя може да стане още по-трудна
САЩ пак са изпратили свой специалист у нас заради корупцията

14.02.2019

3914 49
Изборите в България: Съмнения за манипулации и купени гласове

12.02.2019

Таня Петкова

1188 7

Коментари

ONOGUNDUR

Дъно, дъно ама сме на твърдо! Да ги видим тези дето тръгнат да падат, как ще се натъртят!

mi6osp.

"Биволъ" открехва завесата, криеща корупцията в България.  GP груп, Валентин Златев,  Борисов-дела и документи с графа комисиони.

Очакван ефект- при Цацаров- замазване, кой ги изнесе,/част от документите вече са изгорени/, при ОЛАФ-спиране еврофондовете за България, при къщичката за 3.5млн в Барцелона-подарък от Златев - оставка..

Документи:

#ДжиПиГейт: Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми

Фирми, свързани с Джи Пи Груп раздават подкупи и манипулират процедури по ЗОП за стотици милиони

септември 10, 2018

https://bivol.bg/gp1.html

Влез или се регистрирай за да коментираш

×