facebook
twitter

Първа страница

Бившата кметица на "Младост" получи 20 г. затвор за назидание

Изключително тежките присъди бяха постановени, въпреки че основните доказателства на прокуратурата бяха компрометирани
4949
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Десислава Иванчева и Биляна Петрова очакваха оправдателни присъди при видимо разклатената прокурорска теза и компрометираните доказателства.

Въпреки компрометирането на голяма част от доказателствата, представени от прокуратурата, специализираният наказателен съд постанови изключително тежки присъди от 20 години затвор и глоба от 10 хил. лева за подсъдимата за искане на подкуп бивша кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Нейната заместничка Биляна Петрова беше осъдена на 15 години затвор, а третият подсъдим - Петко Дюлгеров, за който се твърди, че е посредник при подкупа, получи 12 години затвор и глоба от 12 хил. лв. Имуществото на двете жени ще бъде конфискувано и те няма да могат да заемат публични длъжности в следващите 20 г. В края на заседанието Иванчева и Петрова дори бяха върнати в ареста.

Според съдебния състав има безспорни доказателства, че те са поискали подкуп от 56 хил. евро през посредника Петко Дюлгеров, за да придвижат преписка на строителния предприемач Александър Ваклин. Интересното е, че съдът оправда Иванчева и Петрова за самото получаване на подкупа, което би трябвало да е документирано от зрелищната акция на прокуратурата в центъра на София преди година.

По време на съдебния процес обаче нито едно от доказателствата не бе безспорно. Прокурорската теза беше силно разклатена, като ключови доказателства отпадаха почти на всяко заседание. От показанията си се отказа основният свидетел на държавното обвинение Дюлгеров, който първоначално признал пред разследващите, че участвал в предаването на подкупа. В съдебната зала обаче той обясни, че е бил "натискан" от служители на КПКОНПИ да говори "правилните неща". Вчера Дюлгеров отново повтори, че е бил притискан от антикорупционната комисия. Всъщност той изпълнявал единствено "консултантски услуги" на Ваклин, заради което е получил 14 хил. евро. "Това, което направи Ваклин, не знам как спи, това е толкова низка провокация, тя е съшита с бели конци", изтъкна Дюлгеров. Той припомни, че в записите от подслушванията по делото се чува предложение към строителния бизнесмен да плати 15 хил. лева на спецпрокуратурата, която да накара Иванчева да "изчезне". Ваклин обаче не си спомнял кой му е направил офертата. 

По време на делото се оказа, че записите от специалните разузнавателни средства (СРС) са силно компрометирани. Те са свалени с грешки, които тотално променят смисъла на казаното. Така например произнесената от Биляна Петрова фраза "не искам децата да ходят в центъра" станала "не искам 10%". Прокуратурата е допуснала грешки и при описа на банкнотите от подкупа. Пет от тях имат различни номера от тези, които са посочени в протоколите, съставени при ареста на двете жени. Отпадна и друго основно доказателство на държавното обвинение - тефтерчето на Иванчева, открито в дамската ѝ чанта. Според разследващите в него имало сметки, с които отстранената кметица изчислявала подкупа. Експертиза установи, че в тефтерчето са писали няколко души, сред които и Дюлгеров.

Делото приключи на първа инстанция точно година, след като двете жени бяха показно арестувани и държани с белезници над 6 часа в центъра на София. Тогава прокуратурата и служители на КПКОНПИ откриха в служебната кола на Иванчева 56 000 евро, които според разследващите били поискани от бившата кметица, за да придвижи преписка на бизнесмена Александър Ваклин. В Петко Дюлгеров бяха намерени още 14 хил. евро. Близо 8 месеца Иванчева и Петрова бяха държани в следствения арест при ужасяващи условия. 

Преди заседанието двете жени бяха оптимистично настроени и заявиха, че очакват оправдателни присъди. Дори обявиха, че ще работят за промени, които да доведат до подвеждане под отговорност на прокурори, които лъжат с цел набеждаване, и обещаха да заведат дела срещу зам. главния прокурор Иван Гешев. 

След прочитането на присъдите обаче обстановката в съда се нажежи. Приятели на двете осъдени посрещнаха решението и съдиите с викове "Мафия". Наложи се намесата на охраната, която изведе от сградата бившия пиар на община "Младост". Иванчева и Петрова не излязоха от залата, за да дадат коментар пред журналисти за решението на съдия Иво Хинов. Тогава стана ясно, че те са били върнати обратно в ареста с мотива, че могат да се укрият. Мотивът на съдията за това решение е изключително интересен - субективното отношение на двете към ареста им като несправедлив, което води до опасност те да се укрият. Още повече, че се ползват от подкрепата на много хора, което поставяло под риск стриктното изпълнение на "домашния арест", пише "Де факто".

Решението на Специализирания наказателен съд може да бъде обжалвано в 15-дневен срок. Адвокатите на осъдените вече обявиха, че ще обжалват присъдите. "Битката за свободата на Иванчева продължава", обяви адвокат Мартин Марковски.

43

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

15 г. за украинец заради атентат с гранатомети срещу Алексей Петров

18.05.2019

291 4
Ваклин: Нямам проблем да гледам Иванчева в очите

18.05.2019

665 25
US съд нареди "Байер" да плати $2 млрд. обезщетение

15.05.2019

665 3

Коментари

Страници

Stern

Бе не е точно за назидание.

Ясно е, че няма как веднага да ги обявят за невинни - срамът ще е нетърпим дори и за оперираните от съвест гербаджии.

Интересното ще е на втората инстанция - може да се разиграе вариантът с Цвък - потвърждение на присъдата, после третата връща на втората и без нови доказателства, оправдателна.

Но, ако дотогава герб не са паднали от власт, може и за по-удобно делото да се върне на първа инстанция и мотането да продължи.

Дагоев

Не е за назидание, а е по ЗЗД.

Begemot
снимка на Begemot

Присъдата ще падне, ако не у нас - в Страсбург.  Даже и да са виновни ( в което се съмнявам) пак не е адекватно наказанието. И да, мисля , че е демонстрация на сила, Бокаса иска да покаже кой кара влака. Ама Боговете като искат да накажат някого, първо му вземат акъла.

kissсинджира

От СРСтата става ясно, че това е поръчкова операция. Че Ваклин е подхвърлил парите, че конпирите и Гешев са накиснали Петко Дюлгеров и са му предлижики уж спасение ако участва в цирка им и обвини Иванчева. Много бих се изненадал ако Цецко не е замесен, в тази брилянтна операция. Аго герберунгелите паднат от власт и Гешев и Ваклин отиват директно в ряката. 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Много бих се изненадал ако Цецко не е замесен, в тази брилянтна операция.

 Във форумчето на ПИК един човек е писал, че „Цвък е в основата на осъждането. Кметиците му развалиха временно играта, искаше да построи малък мол за 5.5 милиона евро, на името на съпруга на сестра му. Елиминирането на Иванчева му отвори далаверата и молът се строи. За назидание са тези 20 години, за сплашване на всеки, който не изпълнява исканията му. А делото е пълна пародия, прокурорите, особено този Гешев, са подвластни на Цвък и са пълни палячовци... Това, което прави Гешев и онзи красавец Пацо Терасата, утре ще си го получат същото.”

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

"Присъдата ще падне, ако не у нас - в Страсбург"

Европейски съд по правата на човека  няма правомощия да отменя или променя решенията на българските съдилища. 

Дагоев

Точно така. Ще има дела за унижения и тормоз, за условията в ареста и пр..Но присъдата ще бъде потвърдена на по-горна инстанция. Маже да я намалят на 15 г.

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

"Даже и да са виновни ( в което се съмнявам)"

 

Какво Ви кара да се съмнявате? Некадърността на българските разследващи полицаи и прокурори и вината на младостките кифли са два независими въпроса. Вероятността да са им подхвърлили парите нарочно в колата клони към нула, нашите милиционери отдавна (от времето на соца) не смеят да правят такива неща. Другото са подробности.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Ку-ке (и пипе),

и по-големи чудесии са ставали,

когато Цецо е натясно.

Но ти си наясно.

Nonameman

Ку-ку си наистина.

Лично знам случай на нескопосано похвърляне на нещо в колата на човек.

Но не случиха човека и накрая прекратиха обвинението.

 

 

Памфуций
снимка на Памфуций

Ку-ке (и пипе),

и по-големи чудесии са ставали,

когато Цецо е натясно.

Но ти си наясно.

Когато арестуваха Иванчева, Цецо хич не беше натясно. За мен все още е необяснима ролята на Дюлгеров във вариант "подхвърлени пари". Няма никаква логика този човек да участва в подобен заговор , да се самоуличи с перспективата да влезе в затвора . Тук разни здрави сили подхвърлиха, че тази роля била ясна, но така и не пожелаха да я конкретизират. 

 

Хулиган

Да не ставам лош пророк, но ако българинът и сега се сгуши в кухнята си, утре да не се чуди, че го арестуват, защото попържал падишаха...

http://www.drago.info/

Тренд Петков

от самото начало, от първата секунда наблюдаваме не прекомерно, а фантастично проиграване...никому ненужно престараване, неадекватно жестоко отношение, сравнено с други примери.....даже с изверга,убил жена просто щото минала покрай него, ей така,без никакво причина, се дъжаха къде-къде по любезно....Целта е не справедливост...Изпълнява се сценарии...

Simplicissima
снимка на Simplicissima
mick

С тази присъда се приближаваме до предишната борба на Румъния с корупцията. И там при такива "доказателства" осъждаха неудобните.

mick

А и нищо чудно просто искат да заметат апартаментгейт.. с тази присъда. Така мисля и за европарламента няма да може да се кандидатира.

 

А и как приемат в мафията и в бандите - ами като кандидатът убие някой. Ей така - за да е в кюпа. Та  и тук - някой явно се натиска за голям пост. Бюрократичен вариант..

Sir Mano

Сигурен съм, че на съдия Иво Хинов хич не му е лесно! Явно много са го натиснали, щом си плю на името и кариерата ... защото скоро, много скоро (КАТО ПАДНЕ РЕЖИМА НА БОРИСОВ) този фалшив тоталитарен съд ще изчезне, а всички съучастващи ще бъдат изволнени! ДАНО!

БОГ ВИЖДА И ГО ВРЪЩА НА ДЕЦАТА!

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

Т'ва фризьорките били много нервни същества..

mick

Сигурен съм, че на съдия Иво Хинов хич не му е лесно! Явно много са го натиснали, щом си плю на името и кариерата

Такива биват повишавани... и употребявани.

Паисий2

Присъдата за поискан подкуп равна на присъда за убийство!!!

дъртреалист

Да, вчера слушах по радиото, че за повечето убийства се лежи под 20 г.

Някой й е много ядосан и прави показно, как държи ЦЯЛАТА власт, върти и съда на пръста си.

Спомням си за отрязаната глава на коня, 

както и за българския принос - много по-ужасен, защото заплашваше директно висшите магистрати

АГНЕШКИТЕ ГЛАВИЧКИ

без никакви последствия!

 

Гaндaлф

И съдът Му заби пирон в ковчега Му.

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

Все пак, би ми било интересно да прочета какви са аргументите в полза на невинността на двете кифли. Сериозно ли смятате,  че прокуратурата (със съдействието на КОНПИ и полицията) е подхвърлила парите в колата на Иванчева и е поръсила лицето ѝ с маркера, с който са белязани парите? Убедени ли сте, че Дюлгеров наистина е бил принуден да свидетелства срещу кифлите? Какво ви кара да мислите, че кметицата се е срещала неколкократно с Ваклин и други инвеститори за да обсъждат изграждане на детски площадки и документите им са били неправомерно забавяни в името на площадките? И не на последно място, откъде мислите идват парите за яростната защита на кифлите - правна и медийна. 

Нужно е май пак да повторя, че обсъждаме виносността на Иванчева, Петрова и Дюлгеров, а не доколко добре разследващите органи си вършат работата и начина, по който бяха третирани обвиняемите (недопустимо унизителен, ако питате мен). Моля без истерични припадъци, клетви и полюции за нов народен съд и т.н.

Solace

Загуба на време ще е да ти се обяснява, щом не си вденал досега. Моето време е ценно, няма да го хабя по теб.

letec55

обсъждаме виносността на Иванчева, Петрова и Дюлгеров, а не доколко добре разследващите органи си вършат работата

Не само съдиите, но и ние, като обсъждаме виновността на двете, трябва да отсъждаме според доказателствата. Събрани от следователите и анализирани от прокурорите съгласно НПК. Т.е. двете съждения в цитата по-горе са неразривно свързани и няма как да се противопоставят, свързвайки ги в изречението с "а не". 

Презумпцията за невиновност е фундаментална. Обвинението трябва да докаже обвиненията си с убедителни, процесуално издържано събрани доказателства. Ако не успее и защитата компрометира по някакъв начин тези доказателства, съдът не може да осъди обвиняемия и трябва да го оправдае. Ние също.

СРС - доказано манипулирани ( оня ден прокуратурата отказа да проверява истинността на фактите от записите по "Ало Банов", защото имало вероятност те да са манипулирани.) и то точно от прокуратурата, защото на тях се чува едно, а те на хартия пишат друго.

Свидетел - отказал се от показанията. Даже повече - пред съда е дал показания, които могат да послужат за повдигане на обвинения срещу разследващите. С категорично твърдение, че това е постановка на Ваклин и прокуратурата.

Тефтерче - наличие на други почерци.

Разминаване в показанията на самия Ваклин - почнал да събира пари за подкуп преди да са му ги поискали.

Парите в колата - лесно могат да бъдат подхвърлени. (Едно тефтерче изчезна от заключена кола) Щом не са ги хванали с пари в ръцете или пипани от тях... Как казваха - "Светят като коледни елхи!". Какво се оказа? Светят, ама друг път.

Ние можем да си разсъждаваме и да си мислим каквото си искаме, съдията трябва да отсъди по доказателствата, вкл. и по процедурите, с които са събрани. Ако същите бъдат оборени от защитата като фактология или процедурно (напр. събрани с процесуални нарушения), ако свидетелите пред съда се отрекат от показанията си и дадат други такива, този съд няма друг вариант освен да оправдае подсъдимите. У нас, обаче, както е видно, има... 

Памфуций
снимка на Памфуций

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgar...

 

5. Встрани от разколебаните, според защитата, доказателства по време на процеса срещу Иванчева остават няколко въпроса. Това, че Дюлгеров се отказал от показанията си, дадени ден след ареста, не означава, че съдът няма да ги вземе предвид при присъдата - дали това е станали и защо отново ще разберем от мотивите. Няма обаче съмнение, че посредникът е взел парите от строителния предприемач Ваклин, отделил е част за себе си, а останалите са намерени в колата на Иванчева.

Няма съмнение, че след срещата между тримата и непосредствено преди ареста тя се обажда на секретарката си, за да придвижи преписката на Ваклин, която от месеци е била забавена. Тези факти не откриха убедителен отговор по време на процеса.

Гaндaлф

Аде, аде. Прокуратурата изобщо не е в състояние да обясни какво е поискано да направят обвинемите за което твърди че им е "даден" подкуп.

Това "задвижи преписката" е толкова тъпо че дрънка. Що например районния кмет "не спира" и "не пуска" строежа по новия скандал т.н. "златен век". Ми архитектурен отдел, ДНСК ..... Ами няма правомощия, затова.

Амене Менема

би ми било интересно да прочета какви са аргументите в полза на невинността на двете кифли

Едно време май са смятали, че е редно да се доказва виновност, а не невинност. И че ако не се докаже виновност, човекът е невинен. Ама ти наричаш хората „кифли“, така че сигурно в главата ти има други правила.

В духа на тези други правила, на мен пък би ми било интересно да прочета какви са аргументите в полза на това, че например ти самият не си изядена и съответно преработена кифла.

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

"Едно време май са смятали, че е редно да се доказва виновност, а не невинност."

 

Аргументите за виновност са изложени от обвинението и приети от съда. Аз набързо и съвсем повърхностно посочих някои от тях. Вие не приемате тези аргументи и твърдите, че съдията е купен или решението му е взет под натиск. Може и така да е, но бих искал да прочета как бихте обосновали това свое мнение. Общите приказки за тирана Боко не са аргумент (къв тиран е той, щом си променя мнението всеки път когато се съберат 5 човека да му кряскат под прозорците).

 

 "Ама ти наричаш хората „кифли“"

 

Иванчева има съвсем характерно излъчване на "кифла". Приемам, че не съм точен в определението на другата госпожа, не прилича кой знае колко на кифла наистина.

letec55

Аргументи има в спор, в дебат. Пред съда трябва да има факти и доказателства, събрани според изискванията на НПК. Прокуратурата ги излага, това е нейната работа. Защитата ги оборва, това е нейната работа. Съдът отсъжда. При компрометирани доказателства ( по това има ли някакво друго мнение?) и отказ от свитетелски показания, какво трябва да постанови съдът?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×