facebook
twitter

Първа страница

1/3 от партидите за втора пенсия са кухи

През юли се очаква законопроектът, с който ще се регламентира фазата на изплащане на пари от универсалните фондове
7 412
 Илияна Кирилова

Въпреки че над 3.6 млн. българи се водят осигурени за втора пенсия, почти една трета от партидите не получават редовни постъпления. Това стана ясно на заседанието на социалната комисия вчера, на което бе приет отчет на Комисията за финансов надзор. Проблемът с т.нар. кухи партиди е известен и експерти дори предупредиха на форум наскоро, че началото на изплащането на пенсии от втория стълб може да бъде съпроводено с обществено напрежение заради разминаването между очаквания и реалност.

Заместник-председателят на комисията Диана Йорданова очерта вчера ситуацията с частните фондове като добра. Те са стабилни и добре капитализирани, поради което нови стрес тестове не се предвиждат, увери Йорданова, цитирана от БНР. Тя обаче посочи като проблем големия брой на партидите, по които почти няма постъпления или те са спорадични. "Идентифицирали сме около 1.1 млн. такива партиди - с някаква сезонна заетост или много малки сумички, внасяни на различни интервали от време", уточни експертът.

Йорданова изрази надежда през юли работната група, която обсъжда вариантите за изплащането на втора пенсия, да е готова с текстове, които да предложи на парламента. Преди почти година социалното министерство представи концепция за фазата на изплащане, но въпреки декларирания консенсус проект със законови промени така и не бе представен. Въпросът е особено спешен, тъй като първите кохорти пенсионери на реформата ще се пенсионират след 2 години. Това ще бъдат жените, които ще придобият право на пенсия през есента на 2021 г. При мъжете вторият стълб ще влезе в действие от 2024 г.

Според последния представен вариант за фазата на изплащане универсалните фондове ще гарантират минимален размер на втората пенсия. Изплащането ще е възможно пожизнено или разсрочено, като изборът е ограничен според сумата в партидата. За първите пенсионери с две пенсии това означава, че избор по-скоро няма да има, тъй като за тях събраното няма да стигне за пожизнена пенсия. Наследяване ще е възможно в повечето случаи, но еднократно теглене ще се позволява само при най-ниските суми. 

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

КФН неправомерно е ограничила наследяването на втора пенсия

13.07.2020

ЯНА НИКОЛОВА

8287
Владимир Савов се връща в управата на КФН

08.07.2020

1141 6
Пенсионните фондове наваксаха загубите от корона кризата

07.07.2020

Обновена

953

Коментари

mi6osp.

....

Manrico
снимка на Manrico

 началото на изплащането на пенсии от втория стълб може да бъде съпроводено с обществено напрежение заради разминаването между очаквания и реалност.

В България обществено напрежение се генерира предимно заради това. Докато точно за пенсионните фондове нещата са пределно ясни - колкото си си внесъл (плюс минимална доходност, която едва покрива таксите), толкова имаш натрупано по сметката. Само че 80% от българите искат и очакват да получават пенсия на база всичко друго, но не и на внесеното в пенсионната система.

Stern
Подготвят ни за второ издание на ситуацията от 2010 г., когато фондовете отпуснаха на миньорите по 30-50 лв. на месец, с които трябваше да даянат до достигане на възраст за пенсия от НОИ. Сега ще се окаже, че са им отбивали суми към частните фондове, а сега ще им додават по 10-20 кинта.
Нашенец

Ако някой се надява че с втората "пенсия" ще стигне пенсията на тези, прехвърлили парите си в НОИ значи е голям оптимист. А като почнат да изплащат пенсии някои от осигурителите може да дадат фира. Опитът на другите страни от нашата черга го показва. Не че има страна, в който така целенасочено да се захранват определени ....

dobadoba

В пенсионните фондове, а вече и в НОИ всеки има индивидуална партида, достъпна през мрежата.

Та там всеки може да види какво е внесъл/са му удържали.

⚓️

bay Dragan

"...Та там всеки може да види какво е внесъл/са му удържали."

А мога ли да видя лицата  управляващи моя фонд и  възнагражденията им ?

Solace

Можеш горе-долу, през ОПР на съответното дружество и през някои решения на Общо събрание. Няма да ти хареса какво виждаш, по-добре не си го причинявай...

dobadoba

bay Dragan,

Solace ти е отговорил.

Ще добавя, че конкретно с колко ти/аз/ние сме спонсорирали съответния фонд може да се види пак от партидата. Мисля че взимат еднократно 5% от вноската/някои я намалиха.

⚓️

Още нещо - всеки, недоволен от услугата на пенсионните фондове може по всяко време да се прехвърли в НОИ.

Влез или се регистрирай за да коментираш