Медия без
политическа реклама

Всеки четвърти родител иска ИТ кариера за детето си

7.7% от родителите биха насочили детето си да стане учител

08 Яну. 2024
Родители и ученици са на общо мнение, че информационните технологии ще бъдат ключова сфера за професионално развитие в бъдеще.
Илияна Кирилова
Родители и ученици са на общо мнение, че информационните технологии ще бъдат ключова сфера за професионално развитие в бъдеще.

Всеки четвърти родител би насочил своето дете към ИТ сектора. Това показват резултатите от проучване сред ученици и родители на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Изследването, проведено от „Блу Пойнт“, бе представено на Базара на професиите в края на м.г. 

Около 80% от родителите водят активни разговори с децата си относно професионалното им бъдеще, като почти същото количество биха дали съвет по този въпрос, става ясно от изследването. Това показва ясно, че родителите играят ключова роля във формирането на представите и желанията на своите деца относно бъдещата им кариера. Най-предпочитаната професия според тях е тази на IT специалист. Всеки четвърти родител би насочил своето дете към този сектор. 7.7% са заявили, че биха ги насочили да станат учители, 5% - икономисти, 5% - юристи или адвокати, 5% - дизайнери, 5% - в сферата на медицината, 3.9% - архитекти и т.н. 

От съществено значение за родителите са факторите, че професията трябва да е добре заплатена (53,3%), да предоставя възможности за развитие (53,3%), и, разбира се, детето да я обича и да се чувства успешно в нея (54,7%). Майките и татковците считат също така, че информационните технологии, медицината, инженерните науки и предприемачеството представляват най-перспективни сфери за развитие.

Интересното е, че учениците в голяма степен споделят предпочитанията на своите родители. 16% от тях са посочили информационните технологии като най-желаната професия, 10% - медицината, 8% - предприемачеството и 8% - правото. Най-голям интерес в момента пък младежите имат към спорт, електронни игри, изкуство и литература. Наблюдава се съответствие между вижданията на родителите и учениците за най-перспективните кариери. Всеки втори ученик счита, че професиите на бъдещето са свързани с информационните технологии, докато всеки трети ги свързва с медицината, следвано от инженерството.

Родителите и учениците са на общо мнение, че информационните технологии ще бъдат ключова сфера за професионално развитие в бъдеще. Създаването на баланс между личните интереси и възможностите за успешно развитие в избраната професия е от съществено значение за този процес. И двете запитани групи са наясно, че все по-решаващо значение за професионалния успех на младежите имат различни меки и други умения за развитие. Най-важните сред тях са дигиталните умения, бързо учене, комуникативност, екипност, креативност и аналитичност.

Повече от 80% от учениците планират да продължат образованието си след завършване на 12-ти клас, като 70% от тях предпочитат да останат в България за тази цел.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Базар на професиите, ИТ

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?