Quantcast

Медия без
политическа реклама

Учителите без зелен сертификат могат да преподават дистанционно

Проф. Денков ще настоява пред МЗ и антигенните тестове да са основание за издаване на този документ

19 Окт. 2021
Илияна Кирилова
Някои учители нямат PCR, въпреки че са изкарали вируса, а само антигенен тест, с който не могат да получат зелен сертификат

"Учителите без зелен сертификат могат да преподават дистанционно". Това коментира пред Би Ти Ви министърът на образованието Николай Денков по повод обсъжданите нови мерки срещу разпространението на коронавируса в училищата. Част от новостите в тях е именно идеята за задължителен зелен сертификат за вход в образователните институции, предложен от главния здравен инспектор и въвеждането на който проф. Денков заяви, че подкрепя.

"36% от учителите у нас са ваксинирани, а 20% са преболедували коронавирусна инфекция, но проблемът при някои от последните е, че нямат регистриран PCR тест, което прави трудно определянето на датата, на която са се заразили", отбеляза министърът. Затова той смята да повдигне пред министерството на здравеопазването темата за признаването на антигенните тестове като основание за издаване на зелен сертификат. Проф. Денков заяви и, че ще предложи тестовете за антитела да се признават при допускане в учебните заведения, ако се въведе влизането само със зелен сертификат. Засега обаче по света няма държава, която да признава тестовете за антитела заради различните стандарти при тестването.

Остава отворен също така въпросът кой ще покрие разходите за тестове на учителите, които не са ваксинирани и преболедували. "Министерството на образованието няма бюджет за това", категоричен е Денков. Заради тези въпроси, а и за да се даде шанс на педагозите да се ваксинират, от МОН иска 1-месечен период за въвеждането на новите мерки.

Според просветния министър въвеждането на зелен сертификат може да доведе и до отлив на педагози, но това ще бъде временно, защото и мерките ще бъдат временни, докато броят на заразените и хоспитализираните спадне. "Ако новите мерки в училищата влязат в заповед на здравния министър, контролът по тяхното спазване вече ще бъде и на здравните власти, докато сега за това съблюдават от инспекторатите на МОН. В този случай вече и носенето на маска ще бъде задължително и вече няма да бъде "насока"", каза Денков. По думите му отново в отговорностите на министерството на здравеопазването е и да издаде заповед за затварянето на училищата и детските градини, докато МОН отговаря за организацията на обучението в този случай. "Приемаме предложението 20% отсъстващи деца или 30% карантинирани паралелки да са основание за преминаване в дистанционно обучение", повтори още той.

Проф. Денков отново посочи, че мерки следва да се взимат на общинско ниво - също нов момент в очакваните мерки - тъй като данните за различните общини в дадена област понякога са коренно различни и в малките населени места например няма много карантинирани. "Планът на Министерството на здравеопазването е индикативен за това как да се действа изцяло за страната при различните нива на заболеваемост. Кога да се спира зависи не само от бройката, но и доколко са пълни болниците и доколко е натоварена здравната система", заяви той.

По данни на МОН към 19 октомври най-много карантинирани ученици има във Видин - 3.06%, докато в други области процентът е под 1 - в Кърджали например процентът е 0.37%, в Плевен - 0.46%.

Повече за предложенията на МЗ, които подкрепя и МОН, може да видите тук:

Нови мерки ще има, но какви ще са те ще стане известно най-рано утре. Днес въпросът бе обсъждан три часа в експертния съвет по епидемиология в МЗ.

 

Още по темата