Медия без
политическа реклама

ИНСАИТ дава стипендии от 72 хил. лв. на студенти по математика и информатика

За тях могат да кандидатстват обучаващите се във Факултета по информатика и информатика на СУ

19 Февр. 2024
ЕПА БГНЕС
Премиерът акад. Денков, ректорът на СУ проф. Георги Вълчев и научният директор на ИНСАИТ проф. Мартин Вечев представят новата стипендиантска програма на института.

Стипендия от 72 000 лв. в следващите 4 г. ще могат да получат най-добрите студенти по математика и информатика на Софийския университет. Това предвижда нова стипендиантска програма за развитие на технологични лидери на Института за изкуствен интелект ИНСАИТ (INSAIT). Тя носи името EXPLORER (EXcellence Program in technoLOgy and REseaRch) и бе представена официално днес в МС в присъствието на премиера акад. Николай Денков, министъра на образованието проф. Галин Цоков, научния директор на ИНСАИТ проф. Мартин Вечев, ректора на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев и декана на Факултета по математика и информатика на СУ проф. Мая Стоянова.

Научният директор на INSAIT проф. Мартин Вечев обясни, че програмата има за цел да остави най-талантливите деца в България, за да могат да се развиват в страната и да я позиционират като технологичен лидер. "Това си е българска програма, която обединява най-доброто, което имаме в България", посочи той.

Финансирането на програмата е на стойност над 1 млн. лв., които са осигурени от бизнеса. Очаква се в първата година сумата да покрие разходите за около 10 студенти. За всеки от тях са предвидени 72 хил. лева за 4-годишен период на обучение, или по 2000 лв. месечно. Паралелно с обучението ще се провеждат и стажове във високотехнологични компании и изследвания в ИНСАИТ. Студентите ще могат да работят по проекти в иновативни сфери като големи езикови модели, компютърно зрение, роботика, машинно обучение, алгоритми и др. Целта е през следващите години програмата да обхваща все повече студенти.

Кандидатстването ще е възможно само за обучаващите се във факултета по информатика и информатика на Софийския университет. Програмата започва тази година.17 март е срокът, в който кандидат-студентите могат да подават документите си в ИНСАИТ. Успоредно с това те трябва да подадат документи за кандидатстване и във Факултета по математика и информатика на СУ, като на 7 април е първият кандидат-студентски изпит.

От ИНСАИТ казват, че моделът на финансиране на програмата се прилага за първи път у нас - с дарения от индустрията, която осъзнава ключовата нужда за бизнеса от този тип специалисти. Зад EXPLORER застават фондация "За пример", основана от ръководството на българската технологична компания SiteGround, Amazon Web Services, Man Group (глобална фирма за управление на активи, движена от технологиите), фондацията Лъчезар Цоцорков, LAUNCHub Ventures и LatticeFlow, които даряват общо над 1 млн. лв.

Повече за програмата и процеса по кандидатстване може да намерите тук: https://insait.ai/explorer

Ключови думи:

ИНСАИТ