Медия без
политическа реклама

60% от учителите прегряват професионално

Скоро се очаква приемането на промени в Кодекса на труда, с които преподавателите да получат право на по-ранно пенсиониране по лична преценка

22 Окт. 2020
Илияна Кирилова

2 пъти повече учители в България стават "жертва" на професионалното прегряване в резултат на хроничния стрес при своята работа в сравнение с европейските си колеги. Това показва изследване на КТ „Подкрепа“, представено днес във Велико Търново на национална конференция, на която присъстваха образователният министър Красимир Вълчев и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

35% от учителите в Европа са подложени на бърнаут ефект, докато в България 60% от педагозите са емоционално и интелектуално изпепелени в резултат на хроничния стрес, при който работят, показва проучването. Според КТ "Подкрепа" за да се намали стресът сред педагозите, трябва да се намали натоварването на учителите след 50-годишна възраст. Единият начин за това е прекатегоризация на учителския труд, а вторият е използване на популярната в ЕС практика за създаване на компенсаторни механизми за съхраняване на учителя. В тази връзка у нас от месеци се обсъжда специална програма за преподавателите, по която всяка година те да ходят на санаториум.

За намаляване на бърнаут ефекта у българските учители вече са направени и промени в Кодекса на труда, минали на първо четене, които предвиждат по-ранно пенсиониране на педагозите. Учителите и сега могат да се пенсионират с 3 години по-рано, но по преценка и предложение на работодателя, като пенсията е по-ниска, има възможност за добавка от учителския пенсионен фонд. Според социалния министър вероятно до края на този месец промяната ще бъде приета, а възможността ранното пенсиониране да става по преценка на самия педагогически специалист ще бъде факт още до края на тази година. 

"В съвременната обстановка и деца, и родители са много по-нетолерантни към дребни проблеми, които неминуемо възникват в учебния процес и в общуването в училище. Но сега е още по-ескалирало, тъй като колегията е в малко по-напреднала възраст и много от колегите са основателно или не по-наплашени доколко в здраве ще успеят да се справят в ситуацията. По-ранното пенсиониране означава съхраняване - психическо, физическо", коментира Ваня Янкова от Силистра, цитирана от БНР.

 

15 са стресогенните фактори, които водят до професионалното прегряване при учителите. "Един от тях е бумащината", посочи Николай Неделчев от Сливен, цитиран от БНР. "Натоварването, най-вече бумащината в сферата на образованието оказва влияние не само върху по-възрастните, но и на младите колеги. Те, току-що завършили, попадат в една обстановка, която е стресираща за документи, които ежедневно трябва да бъдат попълвани, трябва да са изрядни, изискванията са големи. Настояваме, доколкото може, да се изчисти тази бумащина, която ни потиска ежедневно и разбира се да има някакъв що-годе консенсус в обществото по този въпрос", настоя той. По този повод просветният министър коментира, че усилия в тази посока с полагат, като например отмяната на тематичните разпределения като задължителни.

 

 

Още по темата