Quantcast
14 000 младежи се стягат за поправителни матури | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

14 000 младежи се стягат за поправителни матури

Над 7000 души ще се явят на изпита по български утре - горе-долу колкото бяха и двойкаджиите на теста през май
592
 СНИМКА ИЛИЯНА КИРИЛОВА
На матурите се пише с черен химикал

Близо 14 000 са подадените заявления за участие в т.нар. "поправителни" матури през август, на които се явяват зрелостници, които не са били допуснати на минали сесии, по някаква причина са ги пропуснали или са получили слаба оценка при предишно явяване. Това съобщават от МОН по повод започващите от 25 до 29 август матури. На сесията през май месец на първата задължителна матура по български се явиха около 43 000 ученици.

Първият изпит е в четвъртък, 25 август - по български език и литература от 8.30 часа. Общо 7720 кандидати са подали заявления за него, което е около 17% от явилите се на първата задължителна матура по български през май месец - точно толкова бяха и учениците с двойки на този изпит.

С оглед усложнената ситуация заради наводненията в Карлово, МОН е създало организация за провеждането на матурите, които трябваше да се състоят в гимназия "Христо Смирненски". 18 зрелостници са пренасочени към други две училища в града. 12 от тях ще положат матура по български в професионална гимназия "Братя Евлоги и Христо Георгиеви“, а шестима ще се явят на втори зрелостен изпит по биология в СУ "Васил Левски".

За втория държавен зрелостен изпит на 26 август се очаква да се явят 2 401 зрелостници. Те избират между 24 предмета, в които влизат и различните нива на чуждите езици. В същия ден е и задължителният държавен изпит за придобиване на професионална квалификация (теория на професията), за който заявленията са над 2 800.

Ще се проведат общо 41 държавни зрелостни изпита в 667 училища и 1659 зали, в които са ангажирани 2920 квестори.

Матурите по желание ще се проведат на 29 август, като на тях са поискали да се явят 996 зрелостници. Те избират между 15 предмета, включително различните нива на езиците спрямо Европейската езикова рамка. От 8.30 часа ще бъдат матурите по математика, философия, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование  по общообразователната подготовка, а по руски език - по профилираната. От 14 часа на 29 август ще се проведат и изпитите по английски, руски, немски език, по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда. Те са върху знанията от общообразователната подготовка.

Максималният брой точки на матурата е 100, като от тази година изпитът се смята за издържан при минимум 30 точки.

Зрелостниците трябва да носят удостоверението си за допускане до изпит и документ за самоличност. Необходимо е също да се явят в училището поне 30 минути преди началото на матурата. На всички изпити, с изключение на този по професия, се пише с черен химикал, припомнят от МОН.

 

 

Още

"Оскарите" дисквалифицираха българския претендент "Майка"

21.09.2022

Обновена

10805
Зрелостниците разсъждаваха за словото и паметта в одата "Паисий"

25.08.2022

Обновена

437
НВО в 4 клас: Голям срив в знанията по математика