Quantcast

Медия без
политическа реклама

На изпита за професия младежите организираха кетъринг и поправяха уреди

Сред темите са били изготвяне на маршрут за културно-познавателен туризъм, изчисляване на печалба, поправка на електроуреди

25 Авг. 2023
МОН
По предприемачество младежите трябваше да покажат какво знаят за основните икономически показатели на предприятието

Изготвяне на маршрут за културно-познавателен туризъм, организация на кетърингово събитие, изчисляване на печалба, засаждане на зеленчукови култури и поправка на електроуреди. Това бяха сред темите на държавния изпит по професионална квалификация от сесия август-септември, който се проведе днес в 234 училища. Днес бе и поправителната матура по профилиращ предмет.

Бъдещите екскурзоводи трябваше да изготвят маршрут за културно-познавателен туризъм като включат поне три населени места и обекти, сред които бяха Рилския манастир, Плевенската панорама, Белоградчишките скали, Крепостта Баба Вида, Крушунските водопади, Бачковския манастир, Перперикон, Чудните мостове и др., както и да направят превод от и на чужд език.

Изучавалите специалност „Кетъринг“ имаха за задача да организират кетърингово събитие. От тях се изискваше да знаят „поведение, маниери и обноски, свързани с обслужването на гости. Технология на подходящи ястия за кетъринг за различни групи от населението (деца, възрастни, вегетарианци). Общи правила за сервиране на храни и напитки , приложна задача – попълване на счетоводен документ и превод на текст от и на чужд език

Икономистите, изучавали специалност „Предприемачество и мениджмънт“ трябваше да покажат какво знаят за основните икономически показатели на предприятието и методите за финансово-икономически анализ.

За изучаващите професия „Електротехник“, специалност „Електродомакинска  техника“, темата бе за електрическите уреди за чай и кафе. Освен принципите на действието на уредите от тях се изискваше да са наясно и с възможните повреди, как да ги открият и отстранят. 

Темата за професия „Техник-растениевъд“, специалност „Зеленчукопроизводство“ беше свързана със засаждането на зеленчукови култури. Кандидатите за тази професия трябваше да са наясно с  подготовката на разсада, дълбочина и начин на засаждането, както и работния процес на различните видове садачни машини. 

Ключовете с верните отговори на държавния зрелостен изпит по профилиращ предмет са публикувани на сайта на МОН - https://www.mon.bg/bg/101234

Ключови думи:

поправителни матури