Медия без
политическа реклама

Всички видове цигари ще поскъпнат от март

Депутатите окончателно гласуваха по-високи акцизи за следващите четири години

08 Дек. 2022
Илияна Кирилова

По-високи акцизи ще оскъпят тютюневите изделия от 1 март 2023 г.

Депутатите гласуваха днес окончателно новите налози за следващите четири години, при които най-силно ще се вдигнат цените на нагреваемите цигари. Акцизът на тези тютюневи изделия се повишава от сегашните 233 лв. на килограм на 282 лв., което означава, цената им ще нарасне с около 40 ст. Поетапно акцизът до 2026 г. трябва да достигне 400 лв., което означава всяка година поскъпване с около 40 ст.

Вдигането на акциза за класическите цигари е с 5% годишно до 2026 г. Според методиката по-голямо ще е поскъпването на по-евтините цигари - с около 20 ст. годишно, докато по-високия клас цигари цените ще се вдигнат с 13-14 ст. годишно.

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП методиката за определяне на акцизното облагане на цигарите да даде по-голяма тежест на скъпите цигари за сметка на по-евтините.

За тютюна за пушене нарастването на акциза е с по 10% годишно.

Поскъпване ще има и при електронните цигари с течност, съдържаща никотин. Досега те не се облагаха с акциз, но от 1 март се въвежда специфичен налог от 18 ст. на милилитър течност, който до 2026 г. трябва да стане 25 ст.

Повишение на тютюневите акцизи не е имало от четири години. Новият акцизен календар е съобразен с разпоредбите на европейска директива от 8 декември 2022 г. От по-високите ставки в хазната се очакват 600 млн. лв. повече приходи.

Ключови думи:

цигари, акцизи, календар

Още по темата