Медия без
политическа реклама

Телефонът е стока № 1 на изплащане

Смартфоните са на първо място, когато се търси техника на изплащане.
Илияна Кирилова
Смартфоните са на първо място, когато се търси техника на изплащане.

Смартфонът и телевизорът явно са сред най-важните устройства за българите. През първите 6 месеца на 2019 г. 56% от заявленията за покупка на стоки на изплащане, подадени към "БНП Париба Лични Финанси", са били за модерни смартустройства за комуникация и забавление. Това са част от основните тенденции в новото издание на класацията "Топ 10 на изплащане".

В същото време българите инвестират повече пари в бяла техника и мебели. За периода януари-юни 2019 г. хората са дали 26% повече за хладилници, перални и готварски печки и 20% повече за дивани и обзавеждане за спалня.

Експертите отчитат, че смартфони се купуват най-често по две причини. Първата е бързото развитие на мобилните услуги и устройства. Няколко изследвания показват, че България е сред страните с най-добър мобилен интернет, който се очаква да се подобри още повече с развитието на 5G технологията. Това позволява смартфоните да се използват като преносими компютри, таблети и дори телевизори. Второто обяснение е, че смартфоните се амортизират по-често.

Любопитно, но донякъде очаквано е и това, че най-често смартфони на изплащане купуват хора до 30-годишна възраст. 68% от исканията, подадени от 18–20-годишните, са за мобилни телефони. За възрастовата група 20–29 г. числото е 47%. Това показва, че смартфонът е стандартната първа покупка на вноски за младите българи, които правят първите си стъпки в използването на финансови продукти. Най-често купуваният модел мобилен телефон е за средно 460–500 лева. 

Тазгодишната класация показва, че българите постепенно заменят своите "класически" телевизори с модерни смартустройства, които са на средна цена от 670–720 лв. и са оборудвани с мощни процесори, операционна система, HDMI и др.

В същото време най-търсената бяла техника, купувана на изплащане, е по-скъпа. Българите харчат повече пари за хладилници, перални и готварски печки. Например най-търсеният хладилник през първата половина на 2019 г. е по-скъп с 47% в сравнение с този през първата половина на 2018 г. и средната му цена е 730–780 лв. Същото се отнася и за пералните машини. Друга продуктова група, която отбелязва значителен среден ръст на цените, е обзавеждането за спалня. През първата половина на 2019 г. българите са закупили спалня на средна цена 900–950 лв. Това е ръст от 38% в сравнение с  2018 г., когато средната цена е била около 600–650 лв. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата