Медия без
политическа реклама

Световната банка призова Г-20 да отсрочи дългове на бедните страни

19 Юли 2020
И Дейвид Малпас, и Кристалина Георгиева призоваха за отсрочване на дълговете на бедните държави
ЕПА/БГНЕС
И Дейвид Малпас, и Кристалина Георгиева призоваха за отсрочване на дълговете на бедните държави

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас призова страните от Г-20 да обсъдят възможността за намаляване на дълговете на най-бедните страни, за да бъде сведен до минимум икономическият спад заради пандемията на коронавирус. Малпас говори на видеоконференция на министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-20. Според него пандемията е довела до „най-голямата глобална рецесия от десетилетия“ и е засегнала най-вече развиващите се икономики.

"Призовавам Г-20 да отвори пътя за консултации относно самата дългова тежест, както и ефективни начини за намаляване на нетната настояща стойност както на официалния двустранен, така и на търговския дълг за най-бедните страни", заяви Малпас.

Той обяви необходимост от удължаване на мораториума върху плащанията по дълговете от най-бедните страни. „Настоятелно ви призовавам да удължите инициативата за спиране на обслужването на дълговете до края на 2021 година“, изтъкна шефът на Световната банка и добави, че се изисква прозрачност от всички двустранни кредитори, включително националните банки.

"Ситуацията в развиващите се страни става все по-тъжна. Изтича времето. Трябва бързо да предприемем мерки за спиране на обслужването на дълговете, намаляване на дълговете, механизми за уреждане на дълговете и прозрачност", завърши Малпас.

Вчера и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева говори по въпроса. Тя посочи, че МВФ проучва допълнителни инструменти за предоставяне на финансиране на най-бедните страни в света и други засегнати тежко от коронавирусната пандемия.

Тя също призова финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-20 да обмислят удължаването на мораториума върху дълга на най-бедните страни и след края на годината, както и да работят за по-голямо участие на частния сектор. 

По-късно финансови лидери на страните от Г-20 обещаха да продължат да използват "всички достъпни политически инструменти", за да се борят срещу коронавирусната пандемия и да укрепват световната икономика, но предупредиха, че перспективите остават несигурни.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Световна банка, МВФ

Още по темата