Медия без
политическа реклама

Строителният бизнес започна срещи с партиите преди изборите

Браншовата камара ще увещава леви и десни политици да отпуснат допълнителни пари за шосетата заради поскъпването на материалите

КСБ
БСП обеща на камарата да впрегне най-добрите си експерти в търсене на начини за индексиране за строителните договори.

Камарата на строителите в България (КСБ) изненадващо реши да направи серия от срещи с политическите сили, които имат шанс да влязат в парламента, точно преди изборите. Първата поканена на разговори партия се оказа БСП.  Поводът за инициативата  -  фирмите от бранша са силно притеснени от поскъпването на строителните материали и търсят подкрепа за индексиране на стойностите във вече сключени и в бъдещи договори.

В последните седмици строителите и на сгради, и на пътища твърдят, че летящите цени на дървесина, метали, бетон и т.н. напълно объркват и сметките, и плановете им.  Темата вече бе обсъждана в различни формати и с екипа на ресорния министър Виолета Комитова.  Арх. Комитова очевидно е успяла да убеди представителите на бранша, че индексация  няма как да има без законови промени. Затова сега строителните фирми си търсят парламентарно лоби, което да прокара нужните поправки. Проблемът с индексирането, т.е. с оскъпяването, засяга и всички договори, изпълнявани със средства на европейските и българските данъкоплатци, което означава, че бюджетът ще трябва да намери средства за доплащания по проекти, които вече се изпълняват.  

БСП е принципно "за", стана ясно след днешната среща, на която са присъствали Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Драгомир Стойнев, Борислав Гуцанов, Страхил Ангелов и Христо Проданов. Партията е подкрепила Камарата на строителите за "необходимостта от изработване на работещ механизъм за индексиране на стойностите по договорите в строителството. Преодоляването на проблема обаче преминава през поредица от спешни и от дългосрочни мерки, за които е необходимо стабилно парламентарно мнозинство", се казва в съобщение до медиите, изпратено от камарата.

"Повишаването на цените в строителството е не само български, но и европейски проблем и поставя под риск изпълнението на обектите с публични възложители. Затова е нужно още в бюджета за 2022 г. да се заложат средства за индексиране на действащите договори", е обяснил председателят на КСБ инж. Илиян Терзиев. Той изтъкнал, че за новите обществени поръчки в строителството почти няма кандидати и причината е същата - заложените цени са остарели, а механизъм за индексация няма. 

Като се има предвид, че бюджетът вече има огромния просрочия към строителния бранш, трудно е да се предположи, че ще намери ресурси за  масова "актуализация" по заварени договори. Да се прави индексация със задна дата, е непосилна логистично задача, като се има предвид колко много и различни са материалите, влагани в строителния процес. Освен това в договорите за инфраструктурни обекти, възлагани от държавата и общините, има стандартна клауза, че изпълнителите си носят риска от промени в цените. Отделен въпрос е, че в обществените поръчки много често калкулациите за разходите са силно надписани.  Има и договори, по които държавата е платила огомни аванси - като за магистрала "Хемус", и то за отсечки, които ще се строят след години. Бившите управляващи твърдяха, че предплащането е направено с цел "икономии" -  за да може строителите още отсега да купят материалите и така да финтират инфлацията. Ако материалите наистина са купени, явно тези договори нямат нужда от индексация, нали?

 

Още по темата