facebook
twitter

Икономика

Сделката за ЧЕЗ попадна в правен вакуум

726
Снимка: Архив

Административен съд София-област отхвърли вчера двете жалби на Гинка Върбакова и на ЧЕЗ срещу спирането от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на сделката за активите на енергийното дружество у нас.

В края на миналата година КЗК съобщи, че спира производството по сделката до произнасяне на Върховния административен съд (ВАС). До жалбата се стигна, след като през лятото на 2018 г. КЗК отново блокира продажбата на ЧЕЗ с мотива, че соларните централи на "Инерком" и на ЧЕЗ ще създадат монопол. Върбакова излезе от фирмите си, за да не блокира сделката, и поиска ново разглеждане от страна на антимонополния орган. Според КЗК обаче по сделката няма промяна на обстоятелствата. Точно по този казус е сегашното произнасяне на административния съд, който реално подкрепя тезата на антимонополната комисия.

Това е поредният препъникамък по пътя на продажбата. Заради забавянето на сделката и липсата на реално плащане от "Инерком" от ЧЕЗ обявиха, че започват успоредни преговори и с втория кандидат купувач - индийската "Индиа пауър". Компанията се възползва от ситуацията и предложи по-ниска цена от първоначалната си оферта за активите на ЕРП-то у нас. Точно за колко пари става въпрос не е ясно.

Предложението на "Инерком" бе за около 340 млн. евро и е било по-ниско от това на "Индиа пауър". Българското дружество обаче било предпочетено от ЧЕЗ, тъй като е обещано еднократно плащане на цялата сума, докато индийците предлагали да изплащат задължението си на вноски.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Газпром" може да спре транзита на газ през България догодина

13.03.2019

Румяна Гочева

1306 4
"Копачи" на криптовалути крадат ток в Западна България

12.03.2019

Румяна Гочева

1239
Спират тока в половин София заради ремонти

25.02.2019

3582 10

Коментари

9101

Няма правен вакум. Има нереални решения. Няма как да се получи монопол, защото тя купува едно електроразпределение, не всичките. Истината е, че държавата не иска Интерком да стане купувач. Най-вероятно някой е наредил да стане така и те изпърняват. 

Това е. Българска свободна  пазарна икономика... 

сталкер пустиняк

Ти за какъв процент приемаш, че би имало монопол? За 100 % разбрах, ама за 51 %? 

Инерком нещо се опитаха да хитреят, а това в татковината ни, ако не е съгласувано с шебеците, не минава. 

Отделно, че фирмичката им е направена като за проект по фонд научни изследвания. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×