Медия без
политическа реклама

Руското правителство забрани на "Газпром" да изплаща дивиденти

21 Май 2024

Руското правителство нареди на държавния газов гигант "Газпром" да не изплаща дивиденти за 2023 г. Решението идва на фона на отчетената за първи път от 20 години загуба на компанията заради намаляващите доставки в Европа и по-ниските цени на природния газ.

Акциите на "Газпром" спаднаха с повече от 5,5% на Московската борса, за да достигнат най-ниското си ниво от 10 октомври 2022 г., когато износът на природен газ се срина заради взривове, които разкъсаха три от четирите подводни тръбопровода на "Северен поток" към Германия.

Държавата контролира 50.23% от акциите на компанията, но има и около 470 хиляди частни акционери.

Базираната в Санкт Петербург компания претърпя загуба от около 7 млрд. долара за 2023 г. в сравнение с чиста печалба от около 13,3755 млрд. долара през 2022 г.

Европа беше най-големият пазар за продажби на "Газпром" до 2022 г., но след руската военна инвазия в Украйна последва прекратяване на доставките на газ за повечето европейски държави. През 2022 г. Русия е доставила общо около 63,8 милиарда кубически метра газ за Европа по различни маршрути, но през 2023 г. обемът намаля с 55,6% до 28,3 млрд. куб. метра, съобщи Ройтерс. Пикът от 200,8 милиарда кубически метра беше достигнат от "Газпром" през 2018 г., когато компанията беше водещ доставчик за ЕС и за други страни като Турция.

Междувременно руското правителство отмени в понеделник забраната за износ на бензин до 30 юни. Забраната отново ще влезе в сила от 1 юли до 31 август.

"Това решение беше взето с надлежно отчитане на вътрешния пазар на автомобилно гориво и за предотвратяване на спад в обемите на рафиниране в определени рафинерии поради прекомерни запаси от автомобилно гориво", се казва в изявление, публикувано в Telegram. Решението също така има за цел да се освободят пристанищата от обеми гориво, които не са били изнесени поради ограниченията.

Руската агенция Интерфакс, цитирайки Министерството на енергетиката, предаде, че правителството следи отблизо вътрешния пазар на горива и може да разшири забраната в бъдеще, ако е необходимо. Правителството наложи забраната за износ на бензин през март, за да компенсира прекомерното търсене на петролни продукти и да стабилизира цените на вътрешния пазар.