Медия без
политическа реклама

Президент и министри подкрепиха цапащите тецове

30 Ноем. 2018
Ако закрият централите, нямаме алтернатива за друга работа, предупредиха протестиращите. Те издигнаха плакати с надписи: "Регулатори или предатели", "МОСВ, не мълчи, а задълженията си към енергетиката изпълни".
Илияна Кирилова
Ако закрият централите, нямаме алтернатива за друга работа, предупредиха протестиращите. Те издигнаха плакати с надписи: "Регулатори или предатели", "МОСВ, не мълчи, а задълженията си към енергетиката изпълни".

Цапащите български тецове ще продължат да бълват вредни емисии. Причината е, че България е поискала и очаква да получи до края на годината разрешение от Брюксел за удължаване на срока за новите еконорми, а президентът, двама министри - Теменужка Петкова и Нено Димов, и един заместник-министър - Лъчезар Борисов, подкрепиха вчерашните искания на миньори и енергетици да се запази за още дълго работата на централите и на въгледобивните мини. 

Изискванията на ЕК предвиждат поетапно затваряне на централите, които замърсяват въздуха. Те трябва да спрат работа до 2030 г. Вчера обаче над хиляда миньори и енергетици блокираха центъра на София и поискаха ясно бъдеще за държавните "Мини Марица -изток" и за ТЕЦ "Марица-изток 2", определяна като една от най-замърсяващите централи в Европа.

Протестиращите първо се събраха на пл. "Александър I", откъдето се насочиха към Министерството на икономиката. Там зам.-министърът Лъчезар Борисов се срещна с президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който му връчи позицията им, отнасяща се до проблемите в индустрията, енергетиката и климатичната политика.

Недоволните работници се спряха и пред сградата на ЕК в София, после пред Министерския съвет, енергийния регулатор, енергийното и екоминистерството, откъдето обявиха, че ги подкрепят.
"Надявам се до края на годината дерогацията за отлагане на изискванията за ТЕЦ "Марица-изток 2" да бъде факт", заяви ресорният министър Теменужка Петкова пред протестиращите. Тя увери, че никой не би си позволил да посегне на въглищните централи, които осигуряват 46% от тока в страната, като през зимата този процент достига 60 на сто.

 

ПОЗИЦИЯ

България не може да допусне загуба на конкурентоспособност в енергетиката и ще работи за запазването на социалните права на работещите в сектора. Това е написал държавният глава Румен Радев в профила си във "Фейсбук". "На 3 и 4 декември в Катовице, Полша, ще представя позицията на страната ни на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата", пише държавният глава. Днес той ще се срещне с представители на КНСБ и КТ "Подкрепа".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?