Медия без
политическа реклама

От Прага намекнаха за нов кандидат за ЧЕЗ

Според "Лидове новини" става дума за "Еврохолд", от компанията не потвърждават

26 Март 2019РУМЯНА ГОЧЕВА
Илияна Кирилова

Трети кандидат може да се включи в надпреварата за активите на ЧЕЗ в България. Новината бе обявена от чешкото издание "Лидове новини", близко до премиера Андрей Бабиш.  ЧЕЗ е компания с преобладаващо държавно участие и от началото на процедурата за продажбата на поделенията й у нас изданието обикновено съобщава информация около хода на сделката. Според вестника интерес проявява холдингът "Еврохолд". Вече са били водени и разговори със самото ЕРП, написа Медиапул. От компанията засега не потвърждават информацията. Ако компанията вземе подобно решение, то ще бъде обявено публично, съобщиха оттам.

"Еврохолд" има бизнес със застраховане, лизинг, продажби на автомобили, инвестиции и управление на активи. Акциите му се търгуват на фондовите борси в София и Варшава. През 2018 г. холдингът реализира 1.3 млрд. лв. приходи, а активите му достигат 1.4 млрд. лева, става ясно от информация на компанията.

Вчера от дружеството отказаха да коментират "слухове или спекулативни информации, особено когато това засяга трети страни". В официално изявление се припомня, че като публична компания "Еврохолд"  е длъжна да разкрива корпоративна информация, спазвайки законовите изисквания, тъй като се следи от финансовите регулатори. "Всяка една публикувана спекулативна непотвърдена информация би могла да повлияе на цената на акциите на холдинга и да увреди интересите на акционерите, включително миноритарните, като това би могло да се счита и за нарушение на законите, които регулират дейността на публичните компании", става ясно от съобщението. От "Еврохолд" изтъкват, че ако се решат на подобна сделка, ще я обявят публично и своевременно.

Междувременно от чешкото дружество потвърдиха, че "Инерком" остава валиден. "Само след получаване на обвързващи оферти ще е ясно как ще продължи процесът по продажбата", заяви говорителят на ЧЕЗ Алице Хоракова, цитирана от Медиапул. Обвързващи оферти се чакат през април.

Сагата с ЧЕЗ продължава повече от година, а само преди месец от ЕРП-то обявиха, че все още не са получили обновената оферта от втория кандидат-купувач на активите им в България - "Индия Пауър". Предложение вече има, но индийците са понижили цената, която са склонни да платят.

В началото на преговорите индийците предложиха да платят 355 млн. евро на ЧЕЗ, но разсрочено - в рамките на пет години. Тогава ЧЕЗ предпочете пазарджишката "Инерком", която даваше  малко по-малка сума, но с плащане веднага. Новата оферта на "Индия Пауър" вероятно е в диапазона 317-333 млн. евро, съобщи Инвестор.

До паралелни преговори с тях се стигна, след като се разбра, че фирмата на Гинка Върбакова "Инерком" "заседна" в Комисията за защита на конкуренцията. Антимонополният орган блокира сделката, "Инерком" обжалва, а първото заседание на Върховния административен съд по казуса е насрочено за средата на май.

 

КАПИТАЛ

"Еврохолд" планира да увеличи капитала си с около 80 млн. лв. до близо 277 млн. лв. чрез емитирането на акции, става ясно от съобщение на компанията. Набраните средства ще бъдат използвани за намаляване на задълженията на компанията. Постъпленията от емисията ще бъдат използвани също за подсилване на капиталовата позиция на дъщерния застрахователен холдинг - "Евроинс Иншурънс Груп" АД, както и в подкрепа на експанзията на групата. Точно каква експанзия предвиждат от дружеството, не се съобщава. Увеличението на капитала трябва да бъде одобрено от акционерите на 22 април. Разговорите между представители на ЧЕЗ и председателя на надзора на "Еврохолд" Асен Христов са се състояли покрай придобиването от страна на "Евроинс Иншурънс Груп", която притежава "Еврохолд", на четири застрахователни дружества на германската ERGO, едното от които е в Чехия, съобщава Медиапул.

Ключови думи:

ЧЕЗ продажба, кандидати

Още по темата