Quantcast

Медия без
политическа реклама

Затяга се режимът за даване на българско гражданство

От съображения за националната сигурност кандидатите ще декларират къде са били през последните 10 г.

11 Дек. 2019ТАНЯ ПЕТКОВА
БГНЕС
Прокуратурата и КПКОНПИ проведоха показна акция в Агенцията за българите в чужбина преди повече от година и после бързо забравиха за нея.

След разразилия се миналата година скандал с търговия на български паспорти властта смята да затегне режима за получаване на българско гражданство. Желаещите да получат гражданство ще попълват специална декларация, в която изрично ще посочат в кои държави са били през последните 10 г. Това става ясно от промени в наредба, изготвени от Министерството на правосъдието и засягащи процедурата по даване на българско гражданство. Поправките са публикувани за обществено обсъждане, като целта им е да бъде "усъвършенствана" процедурата при проверката на кандидата и дали има "заплаха за националната сигурност, обществения морал и обществения ред". Тези поправки явно имат за цел да следят за лица, които са били в зони или държави, в които има терористични организации. Такава практика имат например САЩ, които отказват визи дори само на основание, че дадено лице е било в държава, която САЩ смятат за проблемна или място с концентрация на тероризъм. Със сигурност подобна декларация не само ще бъде основание за отказ от даване на гражданство, но и предполага изследване на миналото на всеки кандидат.

С поправките работата на МВР и ДАНС ще бъде по-прецизна, се казва още в мотивите. Те предвиждат и други документи, изисквани досега от кандидата за гражданство, да се предават по служебен път между институциите, така че да се подобри административното обслужване. В процедурата за придобиване на българско гражданство се предвижда служебно осигуряване от Българската агенция за инвестиции и от Министерството на икономиката на удостоверенията за направени вложения и инвестиции от лицата, кандидатстващи за придобиване на българско гражданство по съответните разпоредби на закона.

Преди около два месеца правителството одобри проект за промени в Закона за българското гражданство, които още не са минали за гласуване през парламента. Текстовете предвиждат отпадане на възможността чужденците, получили статут на постоянно пребиваващи срещу краткотрайни инвестиции, да получават впоследствие гражданство при значително облекчени условия. Размерът на инвестицията трябва да е поне 2 млн. лв. Практиката от последните години показва, че кандидатстващите за придобиване на гражданство на тези основания са получили разрешение за постоянно пребиваване поради направени вложения предимно в купуване на държавни ценни книжа. Но към момента на подаване на молбата доста често се оказва, че инвестицията не е налична, защото ценните книжа са продадени. Затова и кандидатите с приключила процедура ще трябва да вдигнат инвестицията си до 2 млн. лв.

За да се избегне нерегламентираното забавяне при възлагане на допълнителни проверки на кандидатите, срокът на процедурата по получаване на гражданство спира да тече, докато трае проверката.

ПРАХ В ОЧИТЕ

В края на октомври м.г. пък избухна поредният скандал, след като прокуратурата се задейства по търговията с документи за българското гражданство. Тогава разследващи и представители на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) щурмуваха Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) по разследване за организирана престъпна група, занимаваща се с длъжностни и документни престъпления и подкупи. Обиски и разпити имаше и в Кюстендил и Плевен. Бяха задържани 20 души, сред тях председателят на агенцията Петър Харалампиев, заместникът му Димитър Владимиров, главният секретар Красимир Томов и др.

От прокуратурата обявиха, че оперативната информация е сочела за подкупи и издаване на удостоверения, които служат за получаване на българско гражданство. Въпросните удостоверения са се търгували срещу 5000 евро на брой, като на седмица са се издавали между 30 и 40. Става дума за различни видове документи - например актове за раждане, документи за самоличност или регистрации.

Агенцията бе в сферата на влияние на "Обединени патриоти", като те номинираха Петър Харалампиев за директор. ВМРО, чийто лидер Красимир Каракачанов е вицепремиер и с ресор вътрешната сигурност, официално се разграничи от директора.

От тогава досега нищо съществено не се е случило по разследването, а Харалампиев, който по-късно бе привлечен като обвиняем, бе пуснат през лятото от ареста срещу 100 000 лв. гаранция.

Разправиите около получаването на българско гражданство, както и удостоверения за произход, не са от вчера. Преди няколко години проверка на Върховната административна прокуратура установи, че ДАБЧ раздава такива удостоверения в нарушение на закона. Така стотици хора с недоказан български произход, предимно от Македония, Албания и Косово, са станали български граждани по натурализация, заобикаляйки сложната процедура.

БЕЗ ОТГОВОР

Преди седмица се оказа, че трима руски управници имат статут на постоянно пребиваващи в България. Министърът на труда и социалната защита Максим Топилин, зам.-министърът на културата Николай Овсиенко и префектът на Югоизточния административен окръг Андрей Цибин притежават документи за постоянно пребиваване в българската държава, се казва в публикация на сайта "Русский монитор". "Сега" изпрати въпроси до МВР по Закона за достъп до обществена информация на какво основание тримата имат този статут и кога е станало това, но към момента не сме получили отговор.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?