Quantcast

Медия без
политическа реклама

ОИСР прогнозира по-слаба световна рецесия

16 Септ. 2020
Илияна Кирилова

Световната рецесия тази година няма да бъде толкова дълбока, колкото се очакваше. Това се дължи на действията на държавите в подкрепа на икономиките, пострадали от коронавирусната пандемия, посочва Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Първоначално ОИСР очакваше световната икономика да се свие с 6% през 2020 г. заради пандемията, а при втора вълна през есента, сривът да е 7.6%.

Правителствата и централните банки обаче са предприели действия в подкрепа на бизнеса и доходите на домакинствата и са помогнали за предотвратяване на по-лош икономически спад. Освен това се подобряват перспективите за Китай и САЩ. Ето защо организацията смята, че световната икономика се възстановява по-бързо, отколкото се смяташе само преди няколко месеца, и за тази година спадът ще бъде 4.5%, като през 2021 г. се очаква да се върне към растеж от 5%.

Дори да се оправдаят новите прогнози, това отново би означавало безпрецедентно свиване на глобалната икономика в най-новата история.

Според ОИСР антикризисните мерки на правителствата трябва да останат в сила, тъй като продължават да се повяват епизодично корнавирусни огнища.

Китай се очаква да бъде единствената страна, която ще отчете ръст през 2020 г. Прогнозите са за 1,8% ръст.

Индия от друга страна пък ще регистрира 10,2% забавяне на икономиката.

САЩ, най-голямата икономика в света, се справят малко по-добре от средното световно ниво, като прогнозата е 3,8% спад през тази година.

Германия ще се представи по-добре от еврозоната като цяло. Германската икономика ще се забави с 5,4% в сравнение със 7,9% за еврозоната. Френската икономика ще отчете свиване от 9,5%, Италия - 10,5% и Великобритания - 10,1%.

ОИСР отбеляза, че прогнозите ѝ се основават на предположението, че локалните вирусни огнища ще продължат и ще бъдат овладявани чрез местни действия, а не посредством въвеждане на блокада на национално ниво в дадена страна. Предполага се също така, че ваксината срещу Covid-19 няма да бъде широко достъпна до края на следващата година.

Още по темата